Ασθενείς με ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι ασθενείς με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σύμφωνα με πρόσφατη σουηδική έρευνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη είναι η κυριότερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο. Πρόκειται για μια σοβαρή διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει τη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ατόμου σε τέτοιο βαθμό που συχνά του είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στις συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο νοσούν από αυτήν.

Πολλοί πάσχοντες χρειάζονται θεραπεία για μήνες ή ακόμη και για χρόνια, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών δεν αναρρώνει ποτέ, έχουν δηλαδή κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία.

Ερευνητική ομάδα του σουηδικού Ινστιτούτου Karolinska σε μελέτη παρατήρησης βασισμένη σε 145.000 ασθενείς με κατάθλιψη από την περιοχή της Στοκχόλμης, εντοπίστηκαν 12.000 άτομα που ήταν ανθεκτικά στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ασθενείς με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με ασθενείς με κατάθλιψη που ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Είχαν επίσης διπλάσια εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, διπλάσιες αναρρωτικές άδειες από την εργασία και περισσότερες ημέρες νοσηλείας σε νοσοκομεία. Διαπιστώθηκε επίσης αυξημένη συννοσηρότητα με άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις, όπως σύνδρομο άγχους, αϋπνία, σύνδρομο κατάχρησης ουσιών και τάση αυτοτραυματισμού.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr.Johan Lundberg, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης, «με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, η φροντίδα και η θεραπεία των ασθενών με ανθεκτική στην θεραπεία κατάθλιψη θα μπορούσαν να βελτιωθούν εάν ο γιατρός τους αντικαθιστούσε έγκαιρα τις αναποτελεσματικές θεραπείες με άλλες πιο κατάλληλες για την περίπτωσή τους».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης κατάθλιψης ανθεκτικής στη θεραπεία θα μπορούσε να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα κατά την αρχική διάγνωση και αξιολόγηση της σοβαρότητας της κατάθλιψης από τον θεράποντα ιατρό.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι ερευνητές, ακόμη και η πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης είναι θεραπεύσιμη και όσοι υποφέρουν από αυτήν δεν θα πρέπει να διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο JAMA Psychiatry.

https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.

Στα Μετέωρα οι Εαερινές Ημέρες Ρευματολογίας 2024

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευατολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) διοργανώνει το τριήμερο 17-19/5/2024 Συνέδριο με τίτλο «Εαρινές Ημέρες Ρευματολογίας» στα Μετέωρα, έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς και έντονης θρησκευτικότητας. 

Μάϊος – Μήνας Μέτρησης της Πίεσης

Στόχος του Παγκόσμιου Προγράμματος ΜΜΜ (May Measurement Month) είναι να τονιστεί η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.