Τι σημαίνει η αυξημένη προλακτίνη;

Μάθετε τι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στον οργανισμό και τι πρέπει να κάνετε.

Τι είναι η προλακτίνη;

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση και επηρεάζεται και από τη σωματική και ψυχική κατάσταση της γυναίκας. Έχει ως κύρια λειτουργία την προετοιμασία του μαστού για την παραγωγή γάλακτος μετά τον τοκετό.

Τα αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης, η λεγόμενη υπερπρολακτιναιμία εκδηλώνεται με γαλακτόρροια, διαταραχές του κύκλου, συνήθως αραιομηνόρροια ή και αμηνόρροια, υπερτρίχωση κ.ά.

Οι αιτίες που την αυξάνουν

Ένα από τα αίτια που την προκαλούν είναι τα αδενώματα της υπόφυσης, τα οποία συνήθως συντελούν στην αύξηση των τιμών της προλακτίνης. Είναι εύκολο να διαγνωστούν με μαγνητική τομογραφία υπόφυσης. Κατά κανόνα οφείλεται σε υπερπλασία των κυττάρων της υπόφυσης που παράγουν προλακτίνη ή και στην ανάπτυξη κάποιου αδενώματος (οζιδίου, όγκου) στην υπόφυση. Μπορεί να οφείλεται επίσης και σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς ή και σε έντονο στρες. Αυτό που προέχει είναι η ακριβής διάγνωση και κυρίως ο αποκλεισμός κάποιου οζιδίου στην υπόφυση. Η θεραπεία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πόσο υψηλά είναι τα επίπεδα της προλακτίνης και από την ανίχνευση ή όχι οζιδίου στην υπόφυση, όπως επίσης και από το κατά πόσο επηρεάζει σημαντικά την περίοδο και τη γονιμότητα.

Άλλα αίτια είναι η λήψη φαρμάκων, οι επεμβάσεις στο μαστό, έρπητας ζωστήρας, ερεθισμός των θηλών του μαστού, καταστάσεις stress. Η υπερπρολακτιναιμία μπορεί, επίσης, να είναι άγνωστης αιτιολογίας.

Η μέτρηση της

Για τη μέτρηση της προλακτίνης θα πρέπει να γίνεται αιμοληψία μετά από απόλυτη ηρεμία. Για να επιβεβαιωθούν αυξημένα επίπεδα (υπερπρολακτιναιμία) θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο αυξημένες τιμές της.

Η αντιμετώπιση

Συνήθως η μέτρια υπερπρολακτιναιμία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.