Που οφείλεται η δακρύρροια στα παιδιά και πως αντιμετωπίζεται;

Διαβάστε πως θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της απόφραξης του κλειστού δακρυϊκού πόρου στα παιδιά αλλά και με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται η ιατρική αυτή κατάσταση.

Γράφει η Μαρία Μποσινάκη, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Στα μάτια μας υπάρχουν αδένες που παράγουν τα δάκρυα, τα οποία διατηρούν υγρή την μπροστινή επιφάνεια του ματιού (κερατοειδή). Τα δάκρυα αυτά στη συνέχεια οδηγούνται μέσω του δακρυϊκού πόρου στη μύτη. Ο δακρυϊκός πόρος είναι ένα πολύ μικρό σωληνάκι που ξεκινά από τη μέσα γωνιά του ματιού και καταλήγει στη μύτη. Η δακρύρροια στα παιδιά πολύ συχνά οφείλεται σε μερική ή πλήρη απόφραξη του δακρυϊκού πόρου.

Ένα παιδί με απόφραξη του  δακρυϊκού πόρου εκδηλώνει ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα:

-συνεχή δάκρυα στο μάτι (κοινώς να “τρέχουν” τα μάτια του) ακόμα κι όταν δεν κλαίει

-ήπια ερυθρότητα και ερεθισμός των ματιών ή των βλεφάρων

-κίτρινη ή πράσινη βλέννα στο μάτι(τσίμπλες), όταν μικρόβια αναπτύσσονται μέσα στον φραγμένο πόρο και μολύνεται

Τρόποι αντιμετώπισης

-Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων περίπου στο 95%, ο φραγμένος δακρυϊκός πόρος αποκαθίσταται μόνος του χωρίς να χρειαστεί θεραπεία.

-Ο γιατρός μπορεί να σας δείξει πώς να κάνετε μασάζ στο μάτι αρκετές φορές την ημέρα στο σπίτι για μερικούς μήνες ώστε να το βοηθήσετε.

-Αν πρόκειται για μόλυνση, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό κολλύριο.

-Εφόσον το πρόβλημα δεν υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί το παιδί χειρουργική επέμβαση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.