Γιατί αισθάνομαι αδυναμία στα πόδια;

Τα κάτω άκρα είναι σημαντικά για τη στήριξη του σώματος, οι παθήσεις ωστόσο που προκαλούν αδυναμία στα πόδια, συχνά δεν εντοπίζονται στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Διαβάστε ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από  μια επίμονη αδυναμία στα πόδια.

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ειδική Παθολόγος

Το σύμπτωμα της αδυναμίας που εμφανίζεται στην περιοχή των κάτω άκρων είναι  μια δυσάρεστη κατάσταση, που οδηγεί συχνά τον πάσχοντα στον ειδικό παθολόγο. Η αδυναμία στα κάτω άκρα μπορεί να εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης ή να είναι συνεχής. Αλλά συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν με την αδυναμία στα πόδια είναι τα τινάγματα, τα μυρμηγκιάσματα και το μούδιασμα.

Η φυσιολογική λειτουργία των κάτω άκρων προϋποθέτει καλή  μυϊκή ισχύ, καλή λειτουργία των οστών και των αρθρώσεων, καλή λειτουργία των νεύρων, επάρκεια αιματικής ροής, φυσιολογική τροφοδοσία των κάτω άκρων μέσω του αίματος με οξυγόνο θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία και καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρικών οδών που δίνουν την εντολή της κίνησης και της ισορροπίας.

Τα πιο συχνά νοσήματα που μπορεί να «κρύβονται» πίσω από την αδυναμία στα πόδια είναι:

-Συστηματικά νοσήματα (π.χ. αναιμία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, διαβήτης, ορμονικές διαταραχές)

-Νοσήματα που αφορούν την περιοχή των κάτω άκρων (π.χ. μυασθένεια, μεταβολικές διαταραχές των μυών, δυσκινησία λόγω αρθρίτιδας, κακή κυκλοφορία άκρων)

-Νοσήματα εγκεφάλου ή νωτιαίου μυελού (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό απόστημα, νεοπλάσματα κεντρικού νευρικού συστήματος, λοίμωξη κεντρικού νευρικού συστήματος, ισχαιμία εγκεφάλου)

-Ψυχιατρικά νοσήματα

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβικό ρόλο στην ορθή διαφορική διάγνωση και θεραπεία. Κατά την ιατρική εξέταση είναι σημαντικό να αξιολογηθεί εάν η αδυναμία είναι τοπική ή αφορά γενικότερα τον οργανισμό, εάν είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη, εάν έχει εμφανιστεί ξαφνικά ή έχει χρόνιο χαρακτήρα και εάν συνοδεύεται από παράλυση του άκρου ή όχι.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.