Απλές τεχνικές για να καταπολεμήσετε την αυπνία

Ο ύπνος καταλαμβάνει το 1/3 της ανθρώπινης ζωής και αποτελεί μια πολύ σημαντική θεραπευτική και αναζωογονητική λειτουργία για τον οργανισμό μας. Παρόλο που η αναγκαία διάρκεια ύπνου για έναν ενήλικα είναι περίπου 6-8 ώρες χωρίς αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με έρευνες περίπου το 40% των ενηλίκων δυσκολεύεται κατά περιόδους να κοιμηθεί.

Υπάρχουν απλές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να παραδοθείτε ευκολότερα στην … αγκαλιά του Μορφέα.

-Φροντίστε να κοιμάστε σε ένα άνετο κρεβάτι. Ένα καθαρό και καλής ποιότητας στρώμα καθώς και ένα κατάλληλο μαξιλάρι μπορούν να σας εξασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ύπνου.

– Χαμηλώστε το φωτισμό στο υπνοδωμάτιο. Ο έντονος φωτισμός διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, «ξεγελώντας» τον ότι είναι ακόμη μέρα, με αποτέλεσμα να μην σας παίρνει εύκολα ο ύπνος ή να ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα.

-Κρατήστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το κινητό εκτός κρεβατοκάμαρας. Η μπλε ακτινοβολία από τις οθόνες καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο και δεν επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να χαλαρώσει και να νυστάξει.

– Διατηρήστε μια άνετη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο. Οι ακραίες θερμοκρασίες ενδέχεται να διαταράξουν τον ύπνο ή να σας αποτρέψουν από το να κοιμηθείτε.

– Προσπαθήστε να τρώτε ελαφριά το βράδυ. Ένα βαρύ δείπνο εμποδίζει τον ξεκούραστο ύπνο.

-Αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ και το υπερβολικό κάπνισμα 3- 4 ώρες πριν τον βραδινό ύπνο.

-Αν υποφέρετε από αυπνίες, αποφύγετε τον παρατεταμένο μεσημεριανό ή απογευματινό ύπνο. Η ιδανική διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι περίπου τα 45 λεπτά.

-Αποφύγετε την άθληση 2-3 ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο. Αντίθετα, η τακτική άσκηση μέσα στη διάρκεια της ημέρας είναι ευεργετική καθώς μειώνει το άγχος, ανακουφίζει από το στρες και σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα και ευκολότερα.

-Μην παραβιάζετε το πρόγραμμα του ύπνου σας. Προσπαθήστε να πέφτετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

-Αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις. Εάν σας έχει καταβάλει το άγχος της ημέρας και είστε σε ένταση, ένα ζεστό μπάνιο πριν ξαπλώσετε θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.