Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών: Ημέρα αγάπης, ημέρα της καρδιάς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

– Η 14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, με πρωτοβουλία διεθνών οργανώσεων προστασίας των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες. Στόχος η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι ενήλικες με Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

– Ο όρος  «συγγενής» σημαίνει «εκ γενετής». Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς ή των αγγείων, που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του. Με απλά λόγια, οι πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες γεννιούνται με κάποιο «κατασκευαστικό» πρόβλημα στην καρδιά.

– Οι συγγενείς καρδιοπάθειες εμφανίζονται κατά μέσο όρο σε περίπου 8 με 12 νεογνά σε κάθε 1.000 γεννήσεις κάθε χρόνο.

– Εκτιμάται ότι παγκοσμίως οι ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες ξεπερνούν τους 1.700.000 ανθρώπους.

– Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γεννιούνται περίπου 1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες. Το 40% των παιδιών αυτών χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

– Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τα αίτια που προκαλούν τις συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι περισσότερες από αυτές προκύπτουν σαν τυχαία σφάλματα στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της καρδιάς του εμβρύου, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία.

– Σε κάποιες περιπτώσεις οι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς εκδηλώνονται σε άτομα που έχουν κάποια κληρονομική πάθηση ή σύνδρομο.  Σπανιότερα, κάποιες λοιμώξεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης (π.χ. τοξοπλάσμωση) ή η έκθεση της μητέρας σε χημικούς παράγοντες ή φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε συγγενείς καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένες περιπτώσεις συγγενούς καρδιοπάθειας έχουν συνδεθεί µε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή τη χρήση ναρκωτικών πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

– Στην πλειονότητά τους οι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς είναι ελαφριάς μορφής και δεν παρουσιάζονται συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που το νεογέννητο νοσεί αμέσως μετά τη γέννησή του. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό ασθενών στους οποίους τα συμπτώματα εμφανίζονται αργότερα, στην παιδική ή εφηβική ηλικία ή ακόμα και κατά την ενηλικίωση.

– Μετά την ενηλικίωση, τα παιδιά που έχουν χειρουργηθεί στην παιδική ηλικία εξακολουθούν να παρακολουθούνται καρδιολογικά, καθώς ενδέχεται να αναπτύξουν αρρυθμίες, βαλβιδικές ανεπάρκειες ή καρδιακή ανεπάρκεια, σε περιπτώσεις όπου η διόρθωση δεν είναι πλήρης.

– Ο προγεννητικός έλεγχος επιτρέπει σήμερα την έγκαιρη διάγνωση πολλών συγγενών καρδιοπαθειών στην εμβρυϊκή ζωή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς κάνει εφικτή την παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης του εμβρύου στη διάρκεια της κύησης ή ακόμα και την παρέμβαση με επεμβατικές τεχνικές.

– Με την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη φαρμακευτική και χειρουργική αντιμετώπιση και την μακροχρόνια και συχνή παρακολούθηση, το 80-90% των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες θα μπορέσει να εργασθεί, να δημιουργήσει οικογένεια, να ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο και να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».