Τα πιο συχνά δερματικά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ολόκληρο το σώμα της γυναίκας περνά μέσα από μια σειρά μεταβολών, με διάφορες, άλλοτε εμφανείς και άλλοτε όχι, συνέπειες. Και το δέρμα δεν βρίσκεται στο.. απυρόβλητο.

Παρόλο που η εγκυμοσύνη είναι, τις περισσότερες φορές, μια πολύ ευτυχισμένη περίοδος για τη γυναίκα, συχνά προκύπτουν ορισμένα προβλήματα από αυτήν. Μεταξύ αυτών και διάφορα προβλήματα του δέρματος, όπως σκούρες κηλίδες στο στήθος, τις θηλές και το εσωτερικό των μηρών, μέλασμα (πανάδες), ραγάδες, ακμή, ευρυαγγείες και κιρσοί. Πολλές από αυτές τις καταστάσεις συμβαίνουν ως αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών και ευτυχώς δεν εγκυμονούν κινδύνους.

Υπέρχρωση

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν σκούρες κηλίδες ή «μπαλώματα» στο δέρμα. Η υπερμελάγχρωση προκαλείται από την αύξηση των επιπέδων της εκ φύσεως ήδη υπάρχουσας μελανίνης. Συνήθως, το πρόβλημα υποχωρεί μετά τη γέννηση του μωρού, όμως, μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.

Ένα παράδειγμα υπέρχρωσης στην εγκυμοσύνη είναι το μέλασμα , γνωστό και ως «μάσκα της εγκυμοσύνης», το  οποίο χαρακτηρίζεται από καφέ κηλίδες στο πρόσωπο, τα μάγουλα, τη μύτη και το μέτωπο.

Για την αντιμετώπιση του μελάσματος, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιλήστε με έναν δερματολόγο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να λάβετε κάποια προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε την επιδείνωση της κατάστασης, με τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 14:00, χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με δείκτη 30+ και φορώντας ένα καπέλο με πλατύ γείσο, όταν βρίσκεστε έξω.

Κνησμώδεις και κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες κύησης

Οι κνησμώδεις και κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες της κύησης (ή πολύμορφο εξάνθημα της κύησης ή τοξικό ερύθημα της κύησης ή όψιμη κνήφη της κύησης) είναι μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από εξάνθημα και έντονο κνησμό. Οι βλατίδες είναι κόκκινες μεμονωμένες ή συρρέουσες σε πλάκες και εμφανίζονται στις ραβδώσεις της κοιλιάς και των μηρών. Το εξάνθημα γρήγορα επεκτείνεται στους γλουτούς, τα  άνω και κάτω άκρα, αλλά όχι στην περιοχή γύρω από τον αφαλό, το πρόσωπο, τις παλάμες και τα πέλματα. Πιο σπάνια μοιάζει με στόχο ή έχει φυσαλίδες. Συνήθως υποχωρεί μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.

Μπορεί να σας δοθεί ένα αντιισταμινικό ή τοπικά κορτικοστεροειδή για την ανακούφιση από τον κνησμό.  Ωστόσο, μπορείτε να λάβετε και μόνες σας κάποια μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα, όπως η χρήση χλιαρού νερού κατά το μπάνιο, η χρήση δροσερών επιθεμάτων, τα φαρδιά ή ελαφριά ρούχα και η αποφυγή της χρήσης σαπουνιού στις πάσχουσες περιοχές.

Ραγάδες

Οι έγκυες γυναίκες είναι πολύ εξοικειωμένες με την παρουσία των ραγάδων. Πρόκειται για τις στενές ραβδώσεις, λωρίδες ή γραμμές που αναπτύσσονται στο δέρμα, ως αποτέλεσμα του ξαφνικού τεντώματός του, λόγω εγκυμοσύνης.

Συχνά αναπτύσσονται σε όλη την κοιλιά, τους γλουτούς, το στήθος ή τους μηρούς. Οι ραγάδες αρχικά έχουν κοκκινωπό-μωβ χρώμα και παρά το γεγονός ότι συχνά ξεθωριάζουν, ποτέ δεν εξαλείφονται εντελώς. Η θεραπεία τους μετά τον τοκετό είναι συχνά αναποτελεσματική, αν και μπορεί να βοηθήσει (λέιζερ, κρέμες κλπ).

Ακροχορδώνες

Οι ακροχορδώνες είναι μικρά θηλώματα, στο χρώμα του δέρματος (έως σκούρο καφέ), στο μέγεθος του κεφαλιού καρφίτσας ή και μεγαλύτερα. Οι βλάβες αυτές εμφανίζονται συνήθως στο λαιμό, το στήθος, την πλάτη, τη βουβωνική χώρα και κάτω από το στήθος. Παρόλο που δεν είναι βλαβερές, συχνά αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι η καυτηρίαση, η κρυοχειρουργική, η απολίνωση και η εκτομή.

Ακμή

Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί ή να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλά μέσα για τη θεραπεία της ακμής, όπως συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία, ωστόσο, μπορείτε να τα λαμβάνεται μόνο με την έγκριση του γιατρού σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε τις γενικές πρακτικές υγιεινής, όπως το πλύσιμο του προσώπου με χλιαρό νερό και ένα ήπιο καθαριστικό δύο φορές την ημέρα, το «πιάσιμο» των μαλλιών έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το πρόσωπό σας, το λούσιμο με ένα ήπιο σαμπουάν και η χρήση oil-free καλλυντικών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλοί δερματολόγοι συνιστούν την τοπική χρήση προϊόντων, όπως υπεροξείδιο του βενζολίου, αζελαϊκό οξύ ή γλυκολικό οξύ, καθώς απορροφάται πολύ μικρή ποσότητα (5%) και δεν θεωρείται βλαβερή για το έμβρυο.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες θεραπείες κατά της ακμής που δεν είναι ασφαλείς κατά την κύηση, όπως:

  • Η ορμονοθεραπεία, λόγω του αυξημένου κινδύνου συγγενών ανωμαλιών
  • Η ισοτρετινοΐνη (μια μορφή της βιταμίνης Α), λόγω του κινδύνου σοβαρών συγγενών ανωμαλιών, νοητικής υστέρησης, απειλητικών για τη ζωή ανωμαλιών της καρδιάς και του εγκεφάλου και άλλων σωματικών παραμορφώσεων.
  • Οι από του στόματος τετρακυκλίνες (αντιβιοτικό), λόγω του κινδύνου αποχρωματισμού των δοντιών στο μωρό, όταν λαμβάνονται μετά τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης. Αυτό το φάρμακο μπορεί, επίσης, να έχει αρνητικές επιδράσεις στην εμβρυϊκή ανάπτυξη των οστών.
  • Τοπικά ρετινοειδή (μια μορφή της βιταμίνης Α). Παρόλο που δεν έχει παρατηρηθεί κάποια σοβαρή επιπλοκή στο έμβρυο από τοπική χρήση, υπάρχουν περιστατικά τερατογένεσης όταν λαμβάνεται βιταμίνη Α συστηματικά από το στόμα, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται.

Ευρυαγγείες και κιρσοί

Οι ευρυαγγείες είναι μικρές κόκκινες φλέβες που εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια.

Αυτές οι ενοχλητικές αλλαγές του δέρματος, προκαλούνται από ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη και την αύξηση του όγκου του αίματος.

Οι κιρσοί είναι οι επώδυνες διευρυμένες φλέβες, που προκαλούνται από την αυξημένη πίεση και το βάρος της μήτρας, παράγοντες που οδηγούν σε μείωση της ροής του αίματος στα πόδια. Οι κιρσοί μπορεί να παρουσιαστούν στα πόδια, στο αιδοίο, στον κόλπο και στο ορθό (αιμορροΐδες).

Και οι δύο καταστάσεις, τυπικά, υποχωρούν κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τους κιρσούς και την ανακούφιση των συμπτωμάτων, εξετάστε τις ακόλουθες προφυλάξεις:

  • Περιορίστε το χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεστε σε όρθια ή καθιστή θέση
  • Μην σταυρώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • Ανυψώστε τα πόδια σας όταν είναι δυνατόν
  • Ασκηθείτε  συχνά
  • Χρησιμοποιήστε ειδικές πιεστικές κάλτσες
  • Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.