Σε ποιες περιπτώσεις ένας όγκος στο στήθος δεν είναι καρκίνος

Ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.  Το πιο σύνηθες σύμπτωμα αυτής της μορφής καρκίνου είναι ένα ογκίδιο ή μία ψηλαφητή μάζα στο μαστό. Ευτυχώς όμως, δεν είναι καρκίνος όλα τα ογκίδια που εμφανίζονται στο στήθος.

Γράφει η Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, Χειρουργός – Γυναικολόγος, Ειδικός Μαστολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας

Κάθε φορά που οι γυναίκες ψηλαφούν κάτι στο μαστό τους, πανικοβάλλονται. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως, ένας όγκος δεν υποδηλώνει καρκίνο του μαστού. Τι μπορεί να είναι:

-Ινοαδενώματα: Είναι καλοήθεις συμπαγείς όγκοι που εμφανίζονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και συνδέονται άμεσα με την ορμονική τους κατάσταση.

-Κύστεις: Ογκόμορφοι σχηματισμοί με υγρό, ο όγκος των οποίων αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια του κύκλου. Αντιμετωπίζονται με παρακέντηση ή με φαρμακευτική αγωγή.

-Λιπώματα: Μαλακά ογκίδια αγνώστου αιτιολογίας που εμφανίζονται κυρίως σε μεγάλους και λιπώδεις μαστούς. Αφαιρούνται χειρουργικά αν αυξάνονται σε μέγεθος.

-Αιμάτωμα: Συνήθως εμφανίζονται μετά από έναν τραυματισμό. Στην κλινική τους εικόνα μπορεί να εκληφθούν και ως καρκίνοι.

-Γαλακτοκήλη: Εμφανίζονται μετά από θηλασμό σε πολύτεκνες γυναίκες και το περιεχόμενό τους είναι γάλα. Ουσιαστικά είναι μία διάταση των πόρων του μαστού.

-Θήλωμα: Αφορά στην υπερπλασία του επιθηλίου των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η εκροή υγρού από τη θηλή. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

-Απόστημα: Εμφανίζεται μετά από μη αντιμετώπιση μίας οξείας φλεγμονής του μαστού. Παρουσιάζει ερυθρότητα, πόνο και ψηλαφητή μάζα. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική διάνοιξη.

Ένας καλοήθης ψηλαφητός όγκος ενδεχομένως να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, κακή διατροφή, αλκοόλ, κάπνισμα, στρες, άγχος και παλιά τραύματα. Μερικές φορές ενοχοποιείται η συνεχής χρήση του στηθόδεσμου όλο το 24ωρο ή και κάποια αποσμητικά που μπορεί να προκαλέσουν ιδραδενίτιδα, που είναι καλοήθη επίπεδα ογκίδια στο τριχωτό της μασχάλης.

Το μέγεθος, η υφή και το σχήμα του ογκιδίου, είναι οι παράγοντες που ενδεχομένως να οδηγήσουν τον ειδικό μαστολόγο στην απόφαση να αφαιρεθεί  χειρουργικά ένας όγκος. Μία γυναίκα με ανάλογο πρόβλημα συνήθως υποβάλλεται κατ’ αρχάς σε παρακλινικές  εξετάσεις ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να εκτιμηθεί η αναγκαιότητα ή μη της επέμβασης.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.