Αυξήθηκε στις 20 ημέρες η άδεια μετ’ αποδοχών για τους πενθούντες γονείς

 Το Υπουργείο Εργασίας ικανοποίησε αίτημα της ΑΜΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ»

Η Ελλάδα έγινε πριν από λίγες μέρες η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Πορτογαλία, που αύξησε στις 20 ημέρες την άδεια για τους πενθούντες γονείς.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα που του κατέθεσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» ( https://karkinaki.gr/ ), έφερε στη Βουλή τροπολογία σε νομοσχέδιο, η οποία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Σώματος.

Πλέον, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 93 του Ν.5018 / 09-02-2023 (ΦΕΚ Α’ 25), στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222) προστίθεται άρθρο 236Α που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 218, δικαιούνται άδεια είκοσι (20) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου του τέκνου τους.

Όπως επισήμανε και ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής, «με τη ρύθμιση αυτή στέλνουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς στην κοινωνία».

Ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Γιάννης Λιάρος, δήλωσε: «Ευχαριστούμε τον Υπουργό Εργασίας για την άμεση ανταπόκριση σε ένα δίκαιο αίτημα. Αποδεικνύεται πως όταν η στοχευμένη και τεκμηριωμένη συνηγορία υπέρ των ασθενών και των φροντιστών τους συναντά την πολιτική βούληση, η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορεί σε πραγματικές παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να προτείνουμε πολιτικές που φέρνουν ουσιαστικά αποτελέσματα στη ζωή και την καθημερινότητα των μικρών και νεαρών ασθενών και των οικογενειών τους».

Λίγα λόγια για το «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ»

Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ είναι η Νεφέλη. Είναι και ο Αντώνης. Και η Βάσια. Και η Φωτεινή και ο Νίκος. Είναι κάθε παιδί ή έφηβος που νοσεί με καρκίνο στην Ελλάδα. Είναι ο τρόπος τα παιδιά αυτά και οι οικογένειες τους, μιλού ανοιχτά για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Από τα πιο απλά πράγματα, π.χ. την υγιεινή των χεριών που διασφαλίζει τον περιορισμό των λοιμώξεων που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των παιδιών που βρίσκονται σε θεραπεία, μέχρι τα πιο πολύπλοκα, όπως η προαγωγή της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη της οικογένειας του παιδιού που νοσεί και τα θέματα επιβίωσης των παιδιών κι εφήβων που νόσησαν με καρκίνο, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ διεκδικεί παρέμβαση στην προσπάθεια ο καρκίνος παιδικής και εφηβικής ηλικίας να πάψει να είναι θέμα ταμπού, αλλά και να βρεθούν όσο το δυνατό περισσότεροι σύμμαχοι ώστε κάθε παιδί που νοσεί να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου νοσηλεία, αποτελεσματική θεραπεία και, τελικά, δικαίωμα στη ζωή.

Previous article
Έρευνα: Το μακρύ ταξίδι του ασθενή με ρευματικό νόσημα μέχρι τη διάγνωση
Next article
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».