Βασικές πρώτες βοήθειες για να βοηθήσετε κάποιον που «πνίγεται» 

Οι 5 κινήσεις που σώζουν ζωές. 

Ο Νίκος Γκούρτσας, Διασώστης και Εκπαιδευτής ΕΚΑΒ, μας εξηγεί αναλυτικά ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε όταν κάποιος δίπλα μας πνίγεται μετά από λήψη τροφής. 

Η πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.    

-Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια. 

-Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται, αρπάζει τον λαιμό του με τα δύο του χέρια δείχνοντας το πρόβλημα που υπάρχει (παγκόσμιο σημείο πνιγμονής). 

-Βάλτε το άτομο να σκύψει μπροστά και στηρίξτε το σώμα του με το ένα σας χέρι. Δώστε μέχρι 5 απότομα χτυπήματα με την παλάμη του άλλου σας χεριού, ανάμεσα στις ωμοπλάτες. 

-Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε κοιλιακές ωθήσεις (χειρισμός Heimlich). Σταθείτε πίσω από το άτομο και περάστε τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες του. Κάντε το ένα σας χέρι γροθιά, κλείστε το άλλο επάνω του και τοποθετήστε στην κοιλιά λίγο πιο πάνω από τον ομφαλό. Ρίξτε το άτομο προς τα μπροστά και τραβήξτε απότομα προς τα μέσα και πάνω. Εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις.     

-Συνεχίστε εναλλάσσοντας 5 χτυπήματα στην πλάτη με 5 κοιλιακές ωθήσεις μέχρι να απομακρυνθεί το ξένο σώμα. Εάν οι ενέργειες αυτές αποτύχουν και το άτομο χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το άτομο προσεκτικά στο έδαφος, ειδοποιήστε το ΕΚΑΒ και εφαρμόστε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (συμπιέσεις και εμφυσήσεις). Μην σταματήσετε τις προσπάθειές σας μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.