Λόξυγκας: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Είναι ενοχλητικός και τις περισσότερες φορές μας προκαλεί αμηχανία. Όμως μπορεί να είναι και «καμπανάκι» για κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό.

Δεν το παθαίνουν μόνο οι μεθυσμένοι, παρόλο που στο μυαλό των περισσοτέρων έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με αυτούς. Ο λόξυγκας συμβαίνει όταν  ακούσιοι σπασμοί του διαφράγματος, διακόπτουν απότομα μια εισπνοή. Το διάφραγμα ελέγχεται μερικώς από το πνευμονογαστρικό και το διαφραγματικό (φρενικό) νεύρο, τα οποία μπορεί να διεγερθούν όχι μόνο από την κατανάλωση αλκοόλ αλλά και από ενθουσιασμό, νευρικότητα, ορισμένα φάρμακά ή διάταση του στομάχου μετά από ένα «λουκούλειο» γεύμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύντομο κράτημα της αναπνοής μπορεί να σταματήσει τον λόξυγκα. Όχι, όμως, πάντα.

Αιτίες

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που προκαλούν λόξυγγα που διαρκούν λιγότερο από 48 ώρες περιλαμβάνουν:

  • Ανθρακούχα ποτά
  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Υπερβολικό φαγητό
  • Συναισθηματικό στρες
  • Απότομες αλλαγές θερμοκρασίας
  • Κατάποση αέρα, όπως όταν μασάτε τσίχλα ή καπνίζετε.

Οι αιτίες  που μπορεί να προκαλέσουν τον λόξυγγα να διαρκέσει περισσότερο από 48 ώρες περιλαμβάνουν νευρική βλάβη ή ερεθισμό, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, μεταβολικά προβλήματα και ορισμένα προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Πότε να ανησυχήσετε: Αν ο λόξυγκας διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες, ζητήστε ιατρική βοήθεια, προκειμένου να αποκλειστούν τα (σπάνια) ενδεχόμενα ερεθισμού των νεύρων ή προβλήματος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.