Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης

Αν και η απόκτηση ενός παιδιού είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο, μια εγκυμοσύνη δεν έρχεται πάντα τη στιγμή που την επιθυμούμε.

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Παναγιώτης Σκλαβούνος μας δίνει 5 χρήσιμες συμβουλές που θα αυξήσουν τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης.

– Προγραμματίσετε έγκαιρα το ετήσιο checkup σας

Προγραμματίστε τον ετήσιο γυναικολογικό σας έλεγχο και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για θέματα γονιμότητας. Μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις για πράγματα που δε γνωρίζετε και εμπιστευτείτε τους ανθρώπους που είναι ειδικοί σε θέματα αναπαραγωγής. Η συμβολή ενός ουρολόγου σε περίπτωση που ο σύντροφός σας έχει προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία ή μολύνσεις στη γεννητική περιοχή, μπορούν να αντιμετωπιστούν και να λύσουν γρηγορότερα το γρίφο μιας ποθούμενης εγκυμοσύνης.

-Υιοθετήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Καλό θα ήταν να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα. Επίσης, ελαχιστοποιήστε ή διακόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς επηρεάζουν την ποιότητα των ωαρίων και της ωορρηξίας. Ιδιαίτερα για τους άνδρες, οι δύο αυτές συνήθειες επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Επιπλέον, η άσκηση αυξάνει την οξυγόνωση των ιστών στο σώμα σας και μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Πρέπει ωστόσο να αποφύγετε την ιδιαίτερα έντονη άσκηση, αφού μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Περίπου το 40% των ζευγαριών που ξεκινούν προσπάθειες τεκνοποίησης θα συλλάβουν κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών, ενώ περίπου το 70% των ζευγαριών θα συλλάβουν τους πρώτους έξι μήνες. Το 85% των ζευγαριών θα συλλάβει μέσα στο πρώτο έτος. Εντούτοις, η  ικανότητά σας να συλλάβετε σε οποιονδήποτε δεδομένο κύκλο μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών. Για το λόγο αυτό τα ζευγάρια, στα οποία η γυναίκα σύντροφος είναι άνω των 35 ετών, θα πρέπει να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός γιατρού μετά από έξι μήνες αδυναμίας σύλληψης.

-Καταναλώνετε φυλλικό (ή φολικό) οξύ

Συνιστάται ημερήσια δόση τουλάχιστον 400 mcgφολικού οξέος για τη μείωση του κινδύνου ελαττωμάτων του εμβρυϊκού νευρικού σωλήνα (NTD) και άλλων δυσμορφιών. Ιδανικά θα πρέπει να ληφθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν από τη σύλληψη προκειμένου να λειτουργήσει σωστά. Οι γυναίκες που λαμβάνουν αυξημένες ποσότητες φολικού οξέος είναι πιο πιθανό να μείνουν έγκυες σε σύγκριση με εκείνες που δεν έλαβαν ποτέ συμπληρωματικό φολικού οξέος. Για να βελτιωθεί η γονιμότητα και να μειωθούν οι αποβολές, η δόση πρέπει να είναι 600-800 mcgφολικού αντί για 400 mcg.

Να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία

Η ωορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Αφού απελευθερωθεί, το ωάριο κινείται προς τα κάτω, στη σάλπιγγα, και παραμένει εκεί για 12 έως 24 ώρες, όπου μπορεί να γονιμοποιηθεί. Σε ένα μέσο έμμηνο κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης εμμήνου ρύσεως. Άλλα συμπτώματα ωορρηξίας αποτελούν η αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις, που γίνονται πιο διαυγείς και υγρές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα τεστ ωορρηξίας χωρίς ιατρική συνταγή, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει στο να προσδιορίσετε πότε είναι πιο πιθανό να έχετε ωορρηξία. Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 24 με 36 ώρες μετά το θετικό αποτέλεσμα. Η γονιμοποίηση μπορεί να είναι πιο πιθανή εάν υπάρχουν ήδη σπερματοζωάρια στο σώμα της γυναίκας. Το σπέρμα ζει μέχρι και 72 ώρες μέσα στο γυναικείο σώμα, οπότε το σεξ πριν από την ωορρηξία καθιστά την εγκυμοσύνη πιο πιθανή.

-Να κάνετε σεξ τακτικά

Έχει αποδειχθεί ότι τα ζευγάρια που έχουν ερωτική επαφή κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.