«Πάγωμα βάδισης» στον ασθενή με νόσο Πάρκινσον και τρόποι διαχείρισης

Ένα σοβαρό κινητικό σύμπτωμα που εκδηλώνουν οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον είναι το πάγωμα της κίνησης κατά τη βάδιση.

Πως εκδηλώνονται τα αιφνίδια επεισόδια «παγώματος» και πως μπορεί να τα διαχειριστεί ο ασθενής; Μας απαντά η Δρ. Αθανασία Αλεξούδη, Νευρολόγος, με εξειδίκευση στις κινητικές διαταραχές και στην εφαρμογή της εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης (Deep Brain Stimulation- DBS) σε Νόσο Πάρκινσον, δυστονία και τρόμο.

Το Freezing («μάγκωμα», «πάγωμα») περιγράφεται μερικές φορές από άτομα με Πάρκινσον ως την αίσθηση ότι τα πόδια είναι κολλημένα στο έδαφος. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Όταν συμβεί αυτό, τα πόδια αισθάνονται «παγωμένα» ή κολλημένα στο έδαφος, ενώ το υπόλοιπο εξακολουθεί να κινείται. Συμβαίνει ξαφνικά, συνήθως κατά το περπάτημα.

Η ακριβής αιτία του «Freezing» δεν είναι σαφής, αλλά πιστεύεται ότι συμβαίνει όταν υπάρχει διακοπή σε μια γνωστή ή αυτόματη ακολουθία κινήσεων. Κατά τη διάρκεια της βάδισης , το «Freezing» παρατηρείται κυρίως όταν:

-περπατάτε προς τις πόρτες, τις καρέκλες ή γύρω από εμπόδια

-στρίβετε ή αλλάζετε κατεύθυνση απότομα, ειδικά σε μικρό χώρο

-η προσοχή σας αποσπάται από μια άλλη εργασία όταν περπατάτε

-βρίσκεστε σε μέρη που είναι πολυσύχναστα, ακατάστατα ή έχουν δάπεδο με έντονα σχέδια

-η «ροή» του περπατήματος σας διακόπτεται (π.χ. από ένα αντικείμενο)

-η αγωγή σας εξαντλείται και πλησιάζει ο χρόνος για την επόμενη λήψη αγωγής

Θεραπεία και διαχείριση

Είναι σημαντικό να διαπιστωθεί, αν το «Freezing» ανταποκρίνεται στην φαρμακευτική αγωγή. Το «Freezing» είτε εμφανίζεται όταν η αγωγή εξαντλείται και πλησιάζει ο χρόνος για την επόμενη λήψη σας, είτε είναι ανεξάρτητο με αυτήν. Πάντα να συζητάτε τυχόν αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή με το γιατρό σας. Σημαντική βοήθεια διάγνωσή του μπορούν να προσφέρουν οι σύγχρονοι αισθητήρες  βάδισης-κίνησης.

Θεραπείες για την προχωρημένη Νόσο Πάρκινσον

-Φυσικοθεραπεία

-Άσκηση

 

Δέκα χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το «πάγωμα»

-Δοκιμάστε μια άλλη κίνηση (π.χ. σηκώστε ένα χέρι, αγγίξτε το κεφάλι σας, δείξτε προς το ταβάνι) και στην συνέχεια επανεκκινήστε.

-Αλλάξτε κατεύθυνση: αν δεν μπορείτε να προχωρήσετε, δοκιμάστε πρώτα να πατήσετε στο πλάι και μετά προχωρήστε.

-Έχετε έναν δείκτη λέιζερ στην τσέπη σας. όταν παγώνετε – χρησιμοποιήστε το λέιζερ μπροστά από το πόδι σας και πατάτε πάνω στο φως – αυτό το οπτικό σύνθημα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε ξανά.

-Οραματιστείτε ένα αντικείμενο στο έδαφος μπροστά σας και προσπαθήστε να το πατήσετε.

-Φορέστε έναν μετρονόμο στη ζώνη σας ή κρατήστε ένα μικρό στην τσέπη σας – ενεργοποιήστε τον και ο εξωτερικός ρυθμός μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε ξανά.

-Θυμηθείτε ένα τραγούδι και ξεκινήστε ξανά με τον ρυθμό της μουσικής.

-Μετρήστε «1-2-3-πάμε» και μετά προχωρήστε.

-Μετακινήστε το βάρος σας από τη μια πλευρά στην άλλη για να βοηθήσετε να ξεκινήσετε ένα βήμα.

-Βηματίστε στη θέση μερικές φορές και μετά προχωρήστε.

-Ποτέ μην καταπολεμάτε το πάγωμα προσπαθώντας σκληρότερα να κάνετε ένα βήμα μπροστά

-Mεταθέστε την προσοχή σας από την κίνηση των ποδιών στην κίνηση των χεριών και μετά συνεχίστε να περπατάτε μπροστά

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πως να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα το Πάσχα

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα το Πάσχα.

ΕΦΕΤ: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΦΕΤ, κατά την περίοδο του Πάσχα οι καταναλωτές είναι σημαντικό να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων ώστε να ελαχιστοποιείται η επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και η σπατάλη των τροφίμων.

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου: 6 podcast για ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου δημιούργησε έξι ηχητικά αρχεία τύπου podcast, με στόχο  την καλλιέργεια δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων.