Το μέλλον των τροφίμων: Τι θα τρώμε το 2040;

Τεχνητή νοημοσύνη και κλιματική αλλαγή θα αλλάξουν τους κανόνες διατροφής.

Το μέλλον των τροφίμων αλλά και το πώς φανταζόμαστε τα γεύματα που θα καταναλώνουμε το 2040 βρέθηκαν στο επίκεντρο σχετικού πάνελ, στα πλαίσια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αρχικά μίλησε η κ. Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, η οποία τόνισε ότι, «Η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που θα αλλάξουν τις συνθήκες του αύριο, ως προς το τι θα τρώμε. Έρχονται πολύ μεγάλες αλλαγές. Δεν έχει συμβεί τέτοια επανάσταση στην ανθρωπότητα. Το ζούμε αλλά δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει».

Η κ. Τριχοπούλου αναφέρθηκε επίσης στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι «είναι στο χέρι μας να αντιδράσουμε και να επιδράσουμε στην κλιματική αλλαγή», ενώ τόνισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής. «Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο θέμα υγείας αλλά είναι και μία διατροφή βιώσιμη. Έχει παράδοση, έχει πολιτισμό και είναι, αν όχι η καλύτερη, σίγουρα μία από τις καλύτερες διατροφές και μας ανήκει».

Από την πλευρά της η κ. Ιωάννα Μελικίδου, Υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης της KONVA SA, τόνισε ότι « μία βασική αλλαγή έχει να κάνει με τη χρήση πρώτων υλών για παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων. Δημιουργούνται κατηγορίες φυτικών προϊόντων με τη χρήση πρώτων υλών που έχουμε αλλά και αναπτύσσονται, όπως αρακάς, όσπρια, ρεβίθια, φακές, φάβα για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προϊόντα μίμησης, όπως για παράδειγμα ενός φιλέτου κοτόπουλο. Μέχρι το 2040 θα έχουμε δημιουργήσει ένα αντίγραφο τέτοιο, που θα καλύπτει το πώς φαίνεται και πώς μυρίζει αλλά και το διατροφικό κομμάτι».

Ο κ. Αλέξανδρος Κουρής, Ιδρυτής και Ιδιοκτήτης της «NISSOS BEER»ανέφερε ότι «το 2040 θα είναι η δεκαετία των εναλλακτικών τροφίμων. “Τα plant based” θα είναι δημοφιλή αλλά θα έχουμε και μία νέα κτηνοτροφία την κυτταρική κτηνοτροφία. Ήδη έχουμε κοτόπουλο που έχει παραχθεί από καλλιέργεια βλαστοκυττάρων. Θα δούμε πρωτεΐνες όπως το αυγό, να παράγεται από διαδικασίες ζυμώσεων ακριβείας, κι αυτά τα τρόφιμα θα μας δώσουν ευκαιρία να παράξουμε την ζωική πρωτεΐνη που ζητάει ο κόσμος αλλά με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μικρότερο κόστος. Μέχρι το 2040 η βιομηχανία θα απαλλαχθεί από το περιττό που βαραίνει τον πλανήτη».

«Η κλιματική αλλαγή είναι βέβαιο πως θα μεταβάλλει τους κανόνες διατροφής, ενώ το δικό τους ρόλο θα διαδραματίσουν και οι προβλέψεις για αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στο μέλλον. Οι καταναλωτές του μέλλοντος θα επιζητούν ποιοτικά τρόφιμα», σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της έδρας UNESCO on Futures Research, κ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Νεκτάριος Νότης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Notice Content and Services.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.