ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σημαντικές διευκρινίσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την «ΚΑΡΠΑ με βήχα».

Η καρδιακή ανακοπή αποτελεί την κύρια αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Η έκβαση των καρδιακών ανακοπών εξαρτάται από την άμεση αναγνώριση τους, την γρήγορη έναρξη των συμπιέσεων, την γρήγορη απινίδωση και την υποστήριξη του ασθενούς μετά την επάνοδο της αυτόματης κυκλοφορίας.

Η ΚαρδιοΠνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) είναι η τεχνική χορήγησης θωρακικών συμπιέσεων και αναπνευστικών εμφυσήσεων σε άτομο που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει, δηλαδή έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή. Χωρίς την έγκαιρη υποστήριξη της ζωής, η πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς με αιφνίδια καρδιακή ανακοπή μειώνεται δραματικά, καθώς για κάθε λεπτό που περνάει χωρίς απινίδωση και ΚΑΡΠΑ, η πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς μειώνεται κατά 10%.

Από τους περίπου 350.000 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, οι 100.000 θα μπορούσαν να σωθούν αν γινόταν ΚΑΡΠΑ μέσα στα πρώτα 2-3 λεπτά από τους παρευρισκόμενους.

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Σημαντικές διευκρινίσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Με ανακοίνωσή τους, ο Γεώργιος Κοχιαδάκης, Καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας και ο Γεώργιος Λάτσιος, Επιμελητής Επεμβατικός Καρδιολόγος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Υπεύθυνος Σεμιναρίων ΚΑΡΠA ΕΚΕ – Οργανωτής & Διευθυντής Σεμιναρίων ERC, με αφορμή την μεγάλη απήχηση που συναντά η «ΚΑΡΠΑ με βήχα» στο διαδίκτυο, ενημερώνουν το κοινό με τα ακόλουθα:

«Κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής αρρυθμίας  (μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού), ένα άτομο με αισθήσεις μπορεί να είναι σε θέση να βήξει δυνατά και επαναλαμβανόμενα για να διατηρήσει ροή αίματος στον εγκέφαλο ώστε να παραμείνει για ελάχιστα δευτερόλεπτα με αισθήσεις μέχρι να αντιμετωπιστεί η αρρυθμία. Αυτό έχει ονομαστεί λανθασμένα “ΚΑΡΠΑ με βήχα”, αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε τρόπος παραδοσιακής αναζωογόνησης, ούτε τρόπος το θύμα να παραμείνει εν ζωή και να οδηγήσει μόνο του σε αναζήτηση βοήθειας. Η «ΚΑΡΠΑ με βήχα» μπορεί να είναι ένα πολύ προσωρινό μέτρο λίγων δευτερολέπτων στο αιμοδυναμικό εργαστήριο καρδιακού καθετηριασμού, μέχρι να χορηγηθεί απινίδωση.

Πρόσφατα η ΕΚΕ διαπίστωσε ότι η «ΚΑΡΠΑ με βήχα» έχει βρει εκ νέου ευρεία απήχηση στο διαδίκτυο κ.ά. μέσα ενημέρωσης – μια αντίστοιχη εκστρατεία  ιατρικής παρα-πληροφόρησης είχε λάβει χώρα και προ 15ετίας. Η ΕΚΕ, ως Επιστημονική Εταιρεία των Ελλήνων Καρδιολόγων και κατέχοντας κεντρική θέση εδώ και 25ετία στην πιστοποιημένη εκπαίδευση πολιτών, ιατρών και φοιτητών ιατρικής στην βασική και προχωρημένη ΚΑΡΠΑ, θεωρεί ότι δεν πρέπει να μεταφέρονται λάθος μηνύματα σε ό,τι αφορά την διάσωση από ανακοπή. Ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε ένα θύμα είναι η έγκαιρη έναρξη ΚΑΡΠΑ από εκπαιδευμένους σε πιστοποιημένα σεμινάρια διασώστες».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.