Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών, με σκοπό την αξιόπιστη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών για την επικίνδυνη αυτή νόσο.

-Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νεοπλασία. Eίναι ο 7ος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως.

-Κάθε χρόνο περισσότερες από 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών, ενώ περίπου 140.000 χιλιάδες γυναίκες χάνουν τη ζωή τους ετησίως από αυτή τη μορφή καρκίνου.

-Ο καρκίνος των ωοθηκών προκαλεί περισσότερους θανάτους από οποιοδήποτε άλλο καρκίνο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

-Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 30 διαφορετικοί τύποι καρκίνου των ωοθηκών.

-Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής, το ιστορικό κυήσεων και το οικογενειακό ιστορικό.

-Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών αυξάνεται στις γυναίκες που έχουν συγκεκριμένες κληρονομικές γενετικές ανωμαλίες. Μέχρι και το 40% των γυναικών με μετάλλαξη BRCA, θα αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών, ενώ από τον γενικό πληθυσμό το 1.4% των γυναικών.

-Περίπου οι μισές γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

-Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών περιλαμβάνουν επίμονο κοιλιακό ή πυελικό άλγος, αυξημένο μέγεθος κοιλιάς, επίμονο φούσκωμα (όχι φούσκωμα που έρχεται και φεύγει), δυσκολία στην κατανάλωση τροφής και πρώιμο αίσθημα πληρότητας, συχνοουρία και επιτακτική ούρηση.

-Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών συχνά αποδίδονται σε άλλες λιγότερο σοβαρές καταστάσεις, με αποτέλεσμα περίπου στο 60% των γυναικών η νόσος να διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια (στάδιο ΙΙΙ ή IV), όταν δηλαδή ο καρκίνος έχει επεκταθεί σε άλλα σημεία του σώματος που βρίσκονται μακριά από τις ωοθήκες.

-Όταν ο καρκίνος των ωοθηκών εντοπίζεται έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στάδια1 και 2 της νόσου είναι ιάσιμα σε ποσοστό από 75 έως 95%, ανάλογα με το βαθμό του όγκου και τον τύπο των κυττάρων.

-Οι συνηθέστεροι τρόποι διάγνωσης είναι συνδυαστικά η πυελική εξέταση, το διακολπικό ή πυελικό υπερηχογράφημα και η εξέταση αίματος για την πρωτεΐνη CA-125. Οι γιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αξονική τομογραφία ή PET Scan και βιοψία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».