ΟΚΑΝΑ: Δράσεις για τη Μείωση της Βλάβης

Ο ΟΚΑΝΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης της Βλάβης, στις 7 Μαΐου, αναδεικνύει τις δράσεις του για τα εξαρτημένα άτομα.

Ο ΟΚΑΝΑ αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών στην Ελλάδα. Με τις υπηρεσίες του στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης, εστιάζοντας στους πυλώνες της πρόληψης, της μείωσης της βλάβης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης. Παράλληλα, ο ΟΚΑΝΑ αναλαμβάνει δράση για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την αποστιγματοποίηση των εξαρτημένων ατόμων.

Το δίκτυο Δομών και παροχής Υπηρεσιών του Οργανισμού αποτελείται από 67 Μονάδες Υποκατάστασης, 9 «Στεγνά» Προγράμματα, 4 Μονάδες Άμεσης Πρόσβασης, 2 Μονάδες Υποκατάστασης σε Φυλακές, ενώ στον τομέα της πρόληψης ο ΟΚΑΝΑ έχει την επιστημονική εποπτεία για 75 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

Μείωση της Βλάβης

Οι υπηρεσίες Μείωσης της Βλάβης – Άμεσης Πρόσβασης παρέχονται από τον ΟΚΑΝΑ σε χρήστες που βρίσκονται εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων. Η προσέγγιση των ενεργών χρηστών γίνεται εκτός δομών, στους χώρους συνάθροισής τους (street-work). Στο επίπεδο της Μείωσης της Βλάβης, πέραν της ευκαιρίας που δίνεται στους ουσιοεξαρτημένους για ένταξή τους σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, τους παρέχεται και ιατρική βοήθεια καθώς και η δυνατότητα παραπομπής και υποστήριξής τους, στο πλαίσιο άλλων δομών υγείας.

Οι υπηρεσίες Μείωσης της Βλάβης του ΟΚΑΝΑ επικεντρώνονται σε:

-Περιορισμό της βλάβης που προκαλεί η εξάρτηση (προστασία ατομικής και Δημόσιας Υγείας- μείωση μεταδιδόμενων νοσημάτων).

-Διανομή υλικού προφύλαξης (σύριγγες, προφυλακτικά, kit ασφαλούς χρήσης)

-Παροχή υγιεινής, καθαριότητας, φροντίδας υγείας, ατομική και ομαδική συμβουλευτική

-Πρωτοβάθμια περίθαλψη (παθολογική, οδοντιατρική, μικροβιολογική κάλυψη)

-Ενημέρωση για θεραπευτικές δυνατότητες

-Άμεση Κοινωνική Παρέμβαση για παραβάτες χρήστες παράνομων ουσιών (13-18 ετών και 18-24 ετών που συλλαμβάνονται για 1η φορά)

-Λειτουργία Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1031: άμεση βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη σε συνθήκες κρίσης

Δομές και Υπηρεσίες Μείωσης της Βλάβης του ΟΚΑΝΑ

Τα τελευταία χρόνια, ο ΟΚΑΝΑ ενίσχυσε σημαντικά τις δομές και τις υπηρεσίες του στον πυλώνα της Μείωσης της Βλάβης. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν :

-25 Δομές και Προγράμματα Μείωσης της Βλάβης – Άμεσης Πρόσβασης (κάλυψη 20.000 ωφελούμενων σε όλη την επικράτεια)

-6 Προγράμματα Μείωσης της Βλάβης – Άμεσης Πρόσβασης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα)

-1 σταθερός Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης (Αθήνα)

-6 Κέντρα Ημέρας  με Υπηρεσίες Βραχεία Φιλοξενίας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα)

-1 Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και 1 Υπνωτήριο (Αθήνα)

-5 Κινητές Μονάδες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίπολη, Ρέθυμνο)

-1 Κινητή Ιατρική Μονάδα (Αθήνα)

-2 Προγράμματα Έγκαιρης Παρέμβασης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)

-3 Προγράμματα Γονεϊκής στήριξης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα)

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις του ΟΚΑΝΑ στο https://bit.ly/3M2fEJv

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών–Κάπα 3: Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα 3 και το Ερευνητικό Εργαστήριο «Φροντίδα Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος διεξάγουν έρευνα με θέμα: «Άγχος, Κατάθλιψη και Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Καρκίνο» μετά την πανδημία COVID-19.

Κυστική Ίνωση: Σε λειτουργία η πρώτη Γραμμή Υποστήριξης Ασθενών στην Ελλάδα

Η Γραμμή Υποστήριξης Κυστικής Ίνωσης “Απεριόριστη Ανάσα” είναι η πρώτη εθνική Γραμμή Βοήθειας στην Ελλάδα που απευθύνεται στοχευμένα στην νόσο και παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενημέρωση στους ασθενείς.

Υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και καρδιαγγειακός κίνδυνος: Webinar για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείου

Στο Webinar οι εισηγητές θα εστιάσουν στη σημασία των τιμών της χοληστερόλης και στον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχουν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Στην καθημερινότητα αυτών των ασθενών ο ρόλος του φαρμακοποιού έχει εξέχουσα σημασία.