Το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή. Βοηθά τα τρόφιμα να μη χάνουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες, καθώς οι περισσότερες είναι υδατοδιαλυτές.
Στον ατμό, τα τρόφιμα, και κυρίως τα λαχανικά, δεν έρχονται σε επαφή με το νερό κι έτσι κρατάνε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες και διατηρούν τη φυσική τους γεύση. Όταν μαγειρεύεις στον ατμό, αποφεύγεις την προσθήκη λίπους, άρα έχεις λιγότερες θερμίδες στο γεύμα. Το κρέας στον ατμό γίνεται μαλακό και νόστιμο. Δεν καταστρέφεται το κολλαγόνο, τα ψάρια δεν χάνουν το ποσοστό των ω-λιπαρών, το ρύζι δεν χάνει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι πατάτες κρατάνε περισσότερο από 60% το κάλιο σε αντίθεση με το βρασμό, που παίρνεις λιγότερο από 20%. Το μαγείρεμα στον ατμό σίγουρα είναι μία εύχρηστη, πρακτική και γρήγορη αντρική λύση για ισορροπημένη διατροφή.