Δάγκωμα φιδιού: Οι πρώτες βοήθειες πριν πάμε στο νοσοκομείο

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας της 39χρονης ερπετολόγου, η οποία την περασμένη Παρασκευή δέχθηκε δάγκωμα από οχιά, στην προσπάθειά της να απομακρύνει το ερπετό από το αύλειο χώρο σχολείου στη Θεσσαλονίκη. Λίγες μέρες αργότερα μια ακόμη γυναίκα από το Βόλο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από δάγκωμα οχιάς στην αυλή του σπιτιού της.

Τα δύο αυτά πρόσφατα περιστατικά επανέφεραν στην επικαιρότητα το καίριο ερώτημα, «τι πρέπει να κάνω αν με δαγκώσει φίδι;».

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 23 είδη φιδιών από τα οποία μόνο 5 είδη οχιάς είναι δηλητηριώδη και είναι επικίνδυνα για εμάς. Ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είμαστε από την αρχή της Άνοιξης και όλο το καλοκαίρι, καθώς είναι η περίοδος που τα φίδια ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη.

Τα φίδια, σύμφωνα με τους ειδικούς, επιτίθενται στον άνθρωπο μόνο όταν νιώσουν ότι απειλούνται, π.χ. στην περίπτωση που κάποιος τα πατήσει. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, η βαρύτητα της δηλητηρίασης εξαρτάται από την ηλικία, τη γενική κατάσταση, τη θέση και το βάθος δήγματος, το μέγεθος του φιδιού και αν μετακινήθηκε ή όχι το άτομο που δέχθηκε το δάγκωμα του φιδιού.

Τα πρώτα συμπτώματα μετά από δάγκωμα φιδιού είναι ο έντονος πόνος, το οίδημα, οι μελανιές και οι φυσαλίδες που επεκτείνονται μέσα σε μερικές ώρες. Σε περίπτωση που απορροφηθεί το δηλητήριο εμφανίζονται γενικευμένα συμπτώματα όπως εμετός, αδυναμία, ζάλη, ρίγος με πυρετό, εφιδρώσεις, αιμορραγικές εκδηλώσεις, ταχυκαρδία, υπόταση, σοκ, πνευμονικό οίδημα, οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Εάν δεν εμφανισθεί οίδημα ή άλγος εντός 30 λεπτών μετά το δάγκωμα από οχιά, πιθανά δεν έγινε έγχυση δηλητηρίου από το φίδι. Εάν όμως στην περιοχή του δαγκώματος αρχίζει να εμφανίζεται πρήξιμο ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι και η ιατρική περίθαλψη καθίσταται επείγουσα.   

Τι πρέπει να κάνετε εάν σας δαγκώσει οχιά

-Καλέστε άμεσα το 166 ή το 112 και ζητήστε βοήθεια για άμεση διακομιδή του θύματος στο νοσοκομείο.

-Παραμείνετε ψύχραιμοι και καθησυχάστε το άτομο που δαγκώθηκε από το φίδι.

-Κρατήστε το άτομο ακινητοποιημένο, με το σημείο του δαγκώματος να βρίσκεται ψηλότερα από το ύψος της καρδιάς.

-Αφαιρέστε σφικτά ρούχα, ζώνες, ρολόι, κοσμήματα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε περίπτωση πρηξίματος.

-Καθαρίστε την περιοχή γύρω από την πληγή με νερό και σαπούνι.

-Μην προσπαθήσετε να πιάσετε ή να σκοτώσετε το φίδι! Προσπαθήστε να θυμηθείτε το χρώμα και το σχήμα του, έτσι ώστε να μπορέσετε να το περιγράψετε στους γιατρούς στο νοσοκομείο.

-Μετά από δάγκωμα φιδιού, χρειάζεται να γίνει αντιτετανικός ορός.

-Προσοχή! Αντιοφικός ορός γίνεται μόνο στο νοσοκομείο και δεν είναι πάντα απαραίτητος. Η χορήγηση αντιοφικού ορού μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή ακόμα και αναφυλαξία σε άτομα που είναι αλλεργικά.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε:

-Αποφύγετε να ρουφήξετε το δηλητήριο από την πληγή, γιατί όχι μόνο δε βοηθάει αλλά μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και σε αυτόν που την επιχειρεί, αν για παράδειγμα έχει πληγές στο στόμα του.

-Μη χρησιμοποιείτε συσκευές άντλησης δηλητηρίου. Έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά ενδεχομένως και να επιδεινώνουν την κατάσταση τοπικά.

-Αποφύγετε το δέσιμο της πληγής γιατί μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία στην περιοχή και να επιδεινώσει την κατάσταση.

-Μην τοποθετήσετε πάγο ή ψυχρά επιθέματα στην πληγή.

–Μην χορηγήσετε καφέ και αλκοόλ.

-Αποφύγετε να κάνετε τομές με μαχαίρι ή ξυράφι γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για πιο γρήγορη εξάπλωση του δηλητηρίου και για επιμόλυνση του τραύματος.

-Μην βάλετε στη πληγή κορτιζονούχες ή άλλες αλοιφές και μην χορηγήσετε παυσίπονα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.