Πόνος στη μέση: Πότε δεν είναι “αθώος”;

Ο πόνος στη μέση είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επισκέπτονται τον ορθοπεδικό χειρουργό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 80% του ενήλικου πληθυσμού θα παραπονεθεί τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή του για έντονο πόνο στη μέση.

Που οφείλεται ο πόνος στη μέση, πως αντιμετωπίζεται και σε ποιες περιπτώσεις δεν θεωρείται «αθώος»; Μας απαντά ο Δρ. Γεώργιος Μπεσίρης, Χειρουργός Ορθοπεδικός.

Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα για να οποία κάποιος επισκέπτεται τον ορθοπεδικό χειρουργό. Ο πόνος στη μέση μπορεί να κυμαίνεται από μυϊκό πόνο έως αίσθημα καψίματος. Μπορεί, επίσης, να ακτινοβολεί στο πόδι ή να επιδεινώνεται με το περπάτημα. Συνήθως βελτιώνεται σταδιακά με την ξεκούραση σε μερικές εβδομάδες.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει πόνο στην πλάτη, ακόμη και παιδιά και έφηβοι. Υπάρχουν όμως παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όπως:

-Η ηλικία

-Η έλλειψη άσκησης

-Το υπερβολικό σωματικό βάρος

-Ασθένειες, όπως αρθρίτιδα και καρκίνος

-Η λάθος στάση του σώματος

-Ψυχολογικές καταστάσεις, όπως κατάθλιψη και άγχος

-Το κάπνισμα

 Οι καταστάσεις που συνδέονται συνήθως με τον πόνο στη μέση περιλαμβάνουν:

-Καταπόνηση μυών ή συνδέσμων. Η επαναλαμβανόμενη ανύψωση βάρους ή μια απότομη κίνηση μπορεί να πιέσει τους μύες της πλάτης και τους νωτιαίους συνδέσμους και να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς.

-Δισκοπάθεια. Οι δίσκοι λειτουργούν ως μαξιλάρια μεταξύ των σπονδύλων. Το μαλακό υλικό μέσα σε ένα δίσκο μπορεί να διογκωθεί και να προκαλέσει την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη). Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενής μπορεί να πάσχει από δισκοκήλη αλλά να μην εντοπίζεται πόνος.

-Αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει το κάτω μέρος της πλάτης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του χώρου γύρω από το νωτιαίο μυελό, μια κατάσταση που ονομάζεται στένωση σπονδυλικής στήλης.

Επικοινωνήστε όμως με τον ορθοπεδικό εάν ο πόνος στην πλάτη σας:

-Παραμένει μετά από μερικές εβδομάδες

-Δεν βελτιώνεται με ξεκούραση

-Ακτινοβολεί στο ένα ή και στα δύο πόδια, ειδικά εάν ο πόνος εκτείνεται κάτω από το γόνατο

-Προκαλεί αδυναμία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο ένα ή και στα δύο πόδια

-Συνοδεύεται από ανεξήγητη απώλεια βάρους

Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Μπορεί να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη ή να αποτρέψετε την επανεμφάνισή του βελτιώνοντας τη φυσική σας κατάσταση και μαθαίνοντας να προστατεύετε οι ίδιοι τη μέση σας. Παρακάτω θα βρείτε κάποιους τρόπους για να διατηρήσετε την πλάτη σας υγιή και δυνατή:

-Άσκηση. Οι τακτικές αερόβιες δραστηριότητες χαμηλής έντασης μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμη και την αντοχή στην πλάτη σας και να επιτρέψουν στους μυς σας να λειτουργούν καλύτερα. Το περπάτημα και το κολύμπι είναι καλές επιλογές.

-Ενδυνάμωση. Η σωστή ενδυνάμωση των ραχιαίων και των κοιλιακών αποτελεί το κλειδί για την προστασία της σπονδυλικής στήλης.

-Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το μεγάλο σωματικό βάρος επιβαρύνει τη μέση.

-Κόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για πόνο στη μέση.

-Αποφύγετε κινήσεις που επηρεάζουν τη μέση σας. Η σωστή στάση του σώματος και η αποφυγή ανύψωσης βαριών αντικειμένων θα προστατέψουν τη μέση σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.