Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας: Ποια διατροφή προλαμβάνει την απώλεια όρασης

Όλο και περισσότερα επιστημονικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια των ματιών που, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης.

Γράφει η Έλενα Κεφάλα, Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, MICOphth.

Η Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών, όλο και πιο συχνή με την πάροδο της ηλικίας και αποτελεί τη συχνότερη αιτία σοβαρής απώλειας όρασης στις ανεπτυγμένες χώρες.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι υπάρχουν διάφορες υγιεινές τροφές που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής μορφής Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας στα μάτια μας.

Δύο πρόσφατες ευρωπαϊκές μελέτες έδειξαν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, με λιγότερα γαλακτοκομικά και κόκκινο κρέας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας ή ακόμη και να καθυστερήσει την εξέλιξη της πάθησης αυτής αφότου έχει εκδηλωθεί.

Αντιθέτως, η δυτικού τύπου διατροφή, πλούσια σε φρέσκο κόκκινο κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένα δημητριακά και αυγό, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οι έρευνες έδειξαν χαμηλότερα ποσοστά εκφύλισης ωχράς κηλίδας σε ομάδες ανθρώπων που ακολουθούσαν δίαιτα τύπου μεσογειακής διατροφής. Ιδιαίτερα μία μελέτη έδειξε ότι εκείνοι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 150 γρ. φρούτα την ημέρα μείωσαν την πιθανότητα ανάπτυξης εκφύλισης ωχράς κηλίδας στα μάτια τους κατά 15%.

Από την άλλη πλευρά, στην ομάδα των ασθενών που έπασχαν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας ήταν μεγάλο το ποσοστό αυτών που κατανάλωναν φαγητά fast food, έτοιμα γεύματα καθώς και μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών συγκριτικά με την ομάδα των υγιών

Η Μεσογειακή διατροφή προτείνεται ως πρότυπο επειδή περιλαμβάνει:

-Λαχανικά, ιδιαίτερα πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι.

-Φρούτα.

-Ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια και φυστίκια.

-Ίνες ολικής άλεσης που βρίσκονται σε αλεύρι ολικής, ρύζι ολικής, βρώμη,
κινόα και δημητριακά ολικής άλεσης.

-Ψάρια φρέσκα όπως σαρδέλα, σκουμπρί, τόνος ,πέστροφα, σολωμός.

-Ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.

Γενικά, οι περισσότερες μελέτες για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχουν δείξει ότι η λήψη ορισμένων τροφών όπως τα φρούτα, τα ωμά λαχανικά και το ψάρι καθώς και η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής που να περιλαμβάνει την καθημερινή άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος, μπορούν να προλάβουν την απώλεια όρασης από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

 Γενικές συμβουλές για την προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

-Εξετάστε τα μάτια σας τακτικά, ειδικά εάν είστε άνω των 60 ετών.

-Ενημερωθείτε για το οικογενειακό σας ιστορικό όρασης γιατί η νόσος είναι κληρονομική.

-Μην καπνίζετε.

-Κάντε τακτικά άσκηση.

-Διατηρήστε ένα χαμηλό σωματικό βάρος και υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

-Τρώτε ψάρι δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και φρέσκα φρούτα καθημερινά, καθώς και μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς 2-3 φορές την εβδομάδα.

-Περιορίστε την πρόσληψη λιπών και ελαίων.

-Ελέγχετε συχνά την όραση σας, κλείνοντας πρώτα το αριστερό και μετά το δεξί σας μάτι για να επιβεβαιώσετε οτι βλέπετε φυσιολογικά και από τα δυο σας μάτια.

-Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη σας.

-Προστατεύετε επαρκώς τα μάτια σας από τον ήλιο με γυαλιά, ακόμα κι αν είστε πολύ νέοι.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.