Τι είναι το φαινόμενο plateau και πως  να το αντιμετωπίσεις;

Μετά από ένα χρονικό διάστημα τήρησης μία δίαιτας με στόχο τη μείωση του βάρους ενδεχομένως να παρατηρηθεί κάποιο «κόλλημα» στη ζυγαριά…

Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Πού οφείλεται;

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, το φαινόμενο αυτό δεν έχει σχέση με τον βασικό μεταβολισμό. Αντίθετα, φαίνεται πως προκύπτει ως αποτέλεσμα της μείωσης στη συμμόρφωσης του διατροφικού πλάνου, η οποία επέρχεται σταδιακά. Μάλιστα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η προσκόλληση σε ένα πλάνο διατροφής τείνει να μειώνεται σημαντικά στις δύο παρακάτω περιπτώσεις:

  • Όταν εφαρμόζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μετά τους πέντε πρώτους μήνες.
  • Όταν είναι στερητικό, δηλαδή όταν οι θερμίδες που παρέχει στον διαιτώμενο είναι αρκετά χαμηλότερες από τις πραγματικές ενεργειακές του ανάγκες.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Καλώς ή κακώς δεν υπάρχει ούτε εδώ κάποια μαγική λύση. Η αλλαγή στη νοοτροπία και η υιοθέτηση υγιεινών και ισορροπημένων συνηθειών αποτελεί το κλειδί τόσο για την επιτυχία ενός χαμηλότερου βάρους όσο και για την αποφυγή ή αντιμετώπιση του φαινομένου plateau.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.