Μήπως είμαι θύμα στις σχέσεις μου;

Ποια είναι τα σημάδια εκείνα που δείχνουν ότι μπορεί να είσαι θύμα και αντικείμενο εκμετάλλευσης των άλλων;

Μας απαντά η Αντιγόνη Γινοπούλου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος.

Ο θύτης υπάρχει επειδή κάποιος είναι το θύμα του. Γιατί όμως υπάρχει το θύμα, ποια είναι η ψυχολογία και η συμπεριφορά του; Τι άνθρωπος είναι ο θύτης και πόσο επικίνδυνος είναι;

Για να καταλάβουμε το θύμα θα πρέπει να γνωρίσουμε πρώτα τον θύτη και τα χαρακτηριστικά του. Ο θύτης λοιπόν σχεδόν ποτέ δεν εγκαταλείπει τον ρόλο του γιατί θα χάσει την «ισχύ» του, την δύναμη, την επιρροή που έχει και όλα τα χαρακτηριστικά που τον διατηρούν στο «θρόνο» του. Γνωρίζει ποιο είναι το σωστό, το πράττει και σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματεύεται τις απόψεις και τις πράξεις

Τα χαρακτηριστικά του θύτη

-Είναι χειριστικός.

-Είναι καχύποπτος.

-Έχει εξωπραγματικές προσδοκίες από τους άλλους.

-Υποτιμά τους άλλους.

-Όταν είναι με κόσμο θέλει να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

-Συχνά απορρίπτει τους άλλους.

-Αδιαφορεί για τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων.

-Καταδυναστεύει τους άλλους για να νιώθει δυνατός και σημαντικός.

-Είναι παρορμητικός, ανυπόμονος και ευερέθιστος.

-Εκφράζεται με ατελείωτους μονολόγους.

-Προσβάλει και περιφρονεί.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται, σίγουρα με το θύμα που θα επιλέξει σε προσωπικό, επαγγελματικό ή φιλικό επίπεδο θα ξετυλίξει όλο του το μεγαλείο.

 Ποιος είναι το θύμα; 

Είναι ο θύτης του εαυτού του επειδή ήδη βλάπτει τον εαυτό του με διάφορους τρόπους πριν βρεθεί στην ζωή του ο θύτης του. Το θύμα δεν πιστεύει στις δικές του δυνάμεις, στις δυνατότητες και στα συναισθήματα που έχει, γι’ αυτό ταυτίζεται με τη «δύναμη» του θύτη. Ο θύτης για να διατηρεί το θύμα του σε εγρήγορση υπόσχεται ή αφήνει να εννοηθούν διάφορα πράγματα τα οποία δεν θα τα πραγματοποιήσει ποτέ, φροντίζει όμως να κατηγορήσει  το θύμα γι’ αυτό.

Τα χαρακτηριστικά του θύματος

-Φροντίζει τις ανάγκες των άλλων και όχι του εαυτού του.

-Θέλει να πιστεύει τις υποσχέσεις που του δίνονται.

-Υποτάσσεται στις απαιτήσεις.

-Συχνά νιώθει ενοχές.

-Εντυπωσιάζεται εύκολα.

-Για να ηρεμήσει καταφεύγει σε εθιστικές συμπεριφορές.

-Δεν βάζει όρια.

-Φοβάται να πει την άποψη του.

-Εξιδανικεύει τον θύτη.

-Φοβάται να ρισκάρει.

Για να αλλάξει το θύμα και να απαλλαγεί από τον υποτακτικό του ρόλο θα πρέπει να συνειδητοποιήσει το κακό που κάνει ο ίδιος στον εαυτό του και να ενεργοποιήσει τις εσωτερικές δυνάμεις οι οποίες πάντα υπάρχουν και θα τον οδηγήσουν να δουλέψει όλα τα στοιχεία που επέτρεψαν σε κάποιον άλλον να του καθορίζει τη ζωή.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.