Ατροφική Γαστρίτιδα: Τα συνήθη λάθη που κάνουν οι πάσχοντες

Η ατροφική γαστρίτιδα είναι η χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και είναι πιο συχνή σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών.

Η Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι πάσχοντες, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η συμπτωματολογία της πάθησης.

Η ατροφική γαστρίτιδα αποτελεί μια εξελισσόμενη παθολογική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια γαστρικών αδένων και εστίες εντερικής μεταπλασίας. Συνήθως οφείλεται σε ειδικά αυτοαντισώματα ή σε ένα λοιμογόνο βακτηρίδιο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Στην περίπτωση της ατροφικής γαστρίτιδας από αντισώματα, στους πάσχοντες υπάρχει διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος και αυτοάνοση καταστροφή γαστρικού βλεννογόνου.

Πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές. Τα συμπτώματα, εάν υπάρχουν, είναι πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, απώλεια όρεξης συμπτώματα από έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως αναιμία, πόνος στο στήθος κόπωση σύγχυση μυρμηγκιάσματα εμβοές, ναυτία, έμετος.

Συνήθη λάθη που κάνουν οι πάσχοντες με ατροφική γαστρίτιδα:

-Δεν ελέγχουν επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων στο αίμα τους σε περιοδική βάση.

Η ατροφική γαστρίτιδα αποτελεί ένα πολυσυστηματικό νόσημα, διότι συνδέεται πολλές φορές με κακή απορρόφηση ζωτικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, φαινόμενο που προκαλεί συχνά διαταραχές στην λειτουργία μιας ποικιλίας οργάνων. Συστηματικά συμπτώματα από την έλλειψη όπως ατονία, λιποθυμία, ωχρότητα, μουδιάσματα, κάψιμο στο σώμα, αστάθεια, μειωμένη αντίσταση στo stress, ανορεξία, διαταραχές συμπεριφοράς, ενδέχεται να υπάρχουν, σε αρχικά στάδια ωστόσο υπάρχει έλλειμμα συμπτωμάτων. Η έλλειψη σιδήρου και βιταμίνης Β12 ιδιαιτέρως, είναι συχνά παθολογικά ευρήματα στους πάσχοντες.

-Δεν υποβάλλονται σε ενδοσκοπήσεις μετά την διάγνωση.

Ένα μικρό ποσοστό των πασχόντων από ατροφική γαστρίτιδα ενδέχεται να αναπτύξει όγκους πεπτικού συστήματος. Πολλοί ασθενείς, αναλόγως και σταδίου της νόσου πρέπει να υποβάλλονται σε ενδοσκοπήσεις συνηθέστερα ανά τρία-πέντε έτη.

-Δεν απέχουν από παράγοντες της καθημερινότητας που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υγρά του στομάχου παλινδρομούν με αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος. Συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, δύνανται να εμφανιστούν.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλείται από νοσήματα εκτός του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ. διαβήτης, έμφραγμα του μυοκαρδίου) από τοπικά νοσήματα του γαστρεντερικού (π.χ. διαφραγματοκήλη) που πρέπει να ευρίσκονται υπό άριστη ρύθμιση.

Τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά γεύματα, το stress, η κατάχρηση καφέ, η έκθεση σε τοξικές ουσίες, η κατάχρηση φαρμάκων, τo υπερβολικό βάρος, η κατάκλιση και ο ύπνος κατά το εξηντάλεπτο που έπεται του γεύματος είναι ορισμένοι από τους πιο κοινούς παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας που συνδέονται με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

– Εφόσον έχουν αυτοαντισώματα δεν ευρίσκονται σε επιφυλακή και για αυτοάνοσα νοσήματα που είναι συχνότερα στους πάσχοντες συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Τα ειδικά αντισώματα και τα ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα έχουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική μνήμη, στην οποία οφείλεται η ανοσία που αναπτύσσει ο οργανισμός έναντι ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών μετά τη λοίμωξη. Σε ορισμένα άτομα, το ανοσοποιητικό σύστημα, παράγει αντισώματα έναντι των ιστών του, τα οποία εκλαμβάνουν λανθασμένα τους ιστούς του σώματος ως ξένα και βλαπτικά αντιγόνα.

Στην ατροφική γαστρίτιδα τα αυτοαντισώματα αυτά πυροδοτούν αυτοάνοση αντίδραση κατά των βρεγματικών κυττάρων του στομάχου, υποχλωρυδρία και καταστροφή του ενδογενούς παράγοντα. Η ατροφική γαστρίτιδα από αυτοαντισώματα συνδέεται και με άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ο διαβήτης τύπου 1, η νόσος Crohn.

-Kάνουν υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών.

Τα αναψυκτικά, ανθρακούχα ή μη, περιέχουν ένα μείγμα από χημικά στοιχεία και τεχνητές γεύσεις που δεν συνιστώνται στους πάσχοντες από ατροφική γαστρίτιδα.

-Καπνίζουν και κάνουν υπερβολική χρήση άλατος και αλκοόλ.

Οι παράγοντες αυτοί επιδεινώνουν σημαντικά τη φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και τα συμπτώματα της πάθησης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: 12 Σημαντικές ερωτήσεις για το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού. Συνεπώς ο ορισμός του υποδηλώνει ότι δε θεραπεύεται. Χάρη στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όμως μπορεί να ελεγχθεί με επιτυχία.