Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή: Η συμβολή του ΕΦΕΤ

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει ως αποστολή την προστασία του δικαιώματος του καταναλωτή στην υγεία, την ασφάλεια και την πληροφόρηση.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή (15/3) είναι μια ημέρα προβληματισμού, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων, της υγείας και της ασφάλειας του καταναλωτή.

Στον τομέα των τροφίμων, η αντικειμενική ενημέρωση τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη κατανάλωση ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, την διαμόρφωση μιας καταναλωτικής κουλτούρας συνειδητών επιλογών αλλά και σημαντική συμβολή στην καθιέρωση δίκαιων και βιώσιμων πρακτικών εμπορίου και στην προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού, αποφεύγοντας την απάτη και τις δόλιες πρακτικές.

Η συμβολή του ΕΦΕΤ 

Ο ΕΦΕΤ, ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή για την οργάνωση, την εποπτεία και το συντονισμό του συστήματος επισήμου ελέγχου τροφίμων της χώρας, συμβάλει στη προστασία του δικαιώματος του καταναλωτή στην υγεία, την ασφάλεια και την πληροφόρηση, μέσω της υλοποίησης τακτικών και έκτακτων προγραμμάτων ελέγχου επιχειρήσεων και τροφίμων αλλά και μέσω της ενημέρωσης των καταναλωτών για ορθές διατροφικές συνήθειες και για θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, με σκοπό τη διαμόρφωση καταναλωτικής συνείδησης. Ο ΕΦΕΤ συνεργάζεται με ομόλογους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για τη διασφάλιση θεμιτών πρακτικών στο εμπόριο των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και των συμφερόντων των καταναλωτών.

Για τη διετία 2024-2025 έχει εγκρίνει και θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα επισήμου ελέγχου τροφίμων της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει συνδυαστικούς ελέγχους (επιθεώρησης – δειγματοληψίας και ανάλυσης) και βασίζεται στη συνεργασία των αρμόδιων αρχών ελέγχου της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων αλλά και επιπλέον αυτών, υλοποιούνται:

-Δράσεις επικοινωνιακής ευαισθητοποίησης τον καταναλωτών και των επιχειρήσεων για θέματα αλλεργιογόνων ουσιών σε τρόφιμα, συνοδευόμενες από τη διενέργεια ελέγχων για την παρουσία αλλεργιογόνων σε προϊόντα στα οποία δεν υπάρχει σχετική επισήμανση.

-Διερευνητικό πρόγραμμα δειγματοληψίας και ανάλυσης για την εκτίμηση της περιεκτικότητας αλατιού σε διάφορα είδη ψωμιού και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων στο σχεδιασμό μελλοντικών νομοθετικών δράσεων, με στόχο τη μείωση της περιεκτικότητας των τροφίμων σε αλάτι.

-Τυποποίηση των διαδικασιών ενδελεχούς «ανάλυσης ριζικού αιτίου» (route-cause analysis) από πλευράς των επιχειρήσεων, καθώς και της διαχείρισης των ευρημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, σε πρώτη φάση, το φαινόμενο αύξησης, κατά τα τελευταία χρόνια, των θετικών σε Salmonella spp., δειγμάτων κρέατος και προϊόντων του.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: «Γίνε φίλος με τον Λύκο»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου (10 Μαΐου), η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (E.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία, με κεντρικό μήνυμα  «Γίνε φίλος με τον Λύκο».

Μεταμοσχεύσεις: 8 δότες οργάνων χάρισαν ζωή σε 25 ασθενείς τις ημέρες του Πάσχα

Από τη Μ. Πέμπτη 2 Μάϊου και σε διάστημα μίας εβδομάδας, 8 δότες οργάνων από Νοσοκομεία όλης της χώρας, χάρισαν απλόχερα τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε 25 ασθενείς.

Υπουργείο Υγείας: Γενικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού σε περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνη».