Δύο φάρμακα για την αρθρίτιδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρή Covid-19 και τον χρόνο παραμονής σε ΜΕΘ

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι δύο φάρμακα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν κατά της φλεγμονής της αρθρίτιδας, μειώνουν κατά περίπου 27% τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας σοβαρής Covid-19.

Πρόκειται για τα ανοσοτροποποιητικά tocilizumab και sarilumab, τα οποία, όπως έδειξαν οι σχετικές κλινικές δοκιμές στο πλαίσιο της μελέτης Remap-Cap, μπορούν να μειώσουν κατά τουλάχιστον επτά μέρες κατά μέσο όρο την παραμονή των ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Imperial College Λονδίνου και Ουτρέχτης, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κάνει σχετική επιστημονική δημοσίευση, ανέφεραν πως είναι τα πρώτα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που βρέθηκαν να έχουν αποτέλεσμα σε σοβαρά νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό, ερχόμενα να προστεθούν στα θετικά αποτελέσματα του αντιφλεγμονώδους στεροειδούς δεξαμεθαζόνης.

Για «πραγματικά και σημαντικά ευρήματα, που ελπίζουμε να βελτιώσουν τις θεραπείες των νοσηλευόμενων ασθενών», έκανε λόγο ο καθηγητής του Imperial ‘Αντονι Γκόρντον, επικεφαλής του βρετανικού σκέλους των τυχαιοποιημένων και ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών σε συνολικά 800 ασθενείς σε ΜΕΘ έξι χωρών. «Για κάθε 12 ασθενείς που θεραπεύεις με αυτά τα φάρμακα, περιμένεις ότι θα σώσεις μια ζωή. Μιλάμε για σημαντικό όφελος», δήλωσε ο Γκόρντον.

Οι ερευνητές χορήγησαν στους μισούς συμμετέχοντες ασθενείς τα αντι-αρθριτικά φάρμακα επιπρόσθετα της δεξαμεθαζόνης (οι υπόλοιποι μισοί της ομάδας ελέγχου πήραν μόνο δεξαμεθαζόνη) και βρήκαν ότι μειώθηκε η θνητότητα της πρώτης ομάδας από 35,8% στο 27,3%, δηλαδή περίπου κατά το ένα τέταρτο. Επίσης οι ασθενείς που έκαναν τη θεραπεία με τα δύο φάρμακα, έμειναν επτά έως δέκα μέρες λιγότερες στις ΜΕΘ κατά μέσο όρο. Οι Βρετανοί επιστήμονες τόνισαν ότι τα θετικά αυτά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν εφόσον η χορήγηση των φαρμάκων έγινε μέσα σε 24 ώρες από την εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ.

Τα tocilizumab και sarilumab παράγονται από αντισώματα που μπλοκάρουν την ιντερλευκίνη-6, μια πρωτεΐνη η οποία ενισχύει την ανοσιακή αντίδραση και μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», στρέφοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στον ίδιο τον ασθενή. Τα δύο φάρμακα φαίνεται να «δουλεύουν» εξίσου καλά, αν και τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι πιο σαφή για το tocilizumab, που είναι παλαιότερο φάρμακο και πιο ευρέως διαθέσιμο. Κανένα πάντως από τα δύο δεν είναι φθηνό, καθώς κοστίζουν περίπου 750 έως 1.000 βρετανικές λίρες ανά ασθενή, έναντι μόνο πέντε λιρών της δεξαμεθαζόνης, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί πλέον τις συστάσεις του, ώστε τα νοσοκομεία του να χρησιμοποιούν το tocilizumab (προϊόν της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche) για τη θεραπεία ασθενών Covid-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Roche να διασφαλίσει αυξημένες ποσότητες του φαρμάκου στο μέλλον.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.