Προστάτης: Το ιχνοστοιχείο που προλαμβάνει τον καρκίνο

Γνωρίζατε ότι το σελήνιο είναι μια ουσία που μπορεί να προστατεύσει τον προστάτη σας; Διαβάστε τι υποστηρίζουν οι ειδικοί και ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα

Προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνo. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης, άτομα που λαμβάνουν 200 μg την ημέρα μειώνουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, του προστάτη και του ορθού. (Πάνω από αυτή τη δόση είναι τοξικό.) Η ημερήσια Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση: 70 μg, ενώ το Ανώτατο Ασφαλές Όριο 200 μg.

Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Τζονς Χόπκινς για τον ρόλο του σεληνίου στον καρκίνο του προστάτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την βάση δεδομένων της «Διαμήκους Μελέτης Γήρανσης» της Βαλτιμόρης. Πρόκειται για μια μελέτης που άρχισε πριν από περίπου 50 χρόνια και συμμετείχαν σε αυτοί 1.500 άνδρες, οι οποίοι υποβάλλονται κάθε δύο χρόνια σε εξετάσεις. Στη μελέτη αυτή οι επιστήμονες του Χόπκινς μελέτησαν 52 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και 96 συνομήλικους άνδρες που δεν έπασχαν από καρκίνο του προστάτη. Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως και στις δύο αυτές ομάδες —άνδρες που ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη και άνδρες που δεν ανέπτυξαν— τα επίπεδα σεληνίου στο αίμα έπεφταν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, όσοι άνδρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη και οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου είχαν σχεδόν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να τον εκδηλώσουν.

Που θα το βρείτε

Το σελήνιο είναι μια ανόργανη ουσία που βρίσκεται στο έδαφος. Υπάρχει στα φρούτα και στα λαχανικά, καθώς επίσης στο κρέας και τα ψάρια. Άλλες τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι: καρύδια Βραζιλίας, θαλασσινά, κόκκινο κρέας, δημητριακά, σπόροι. Αν το βρείτε σε συμπλήρωμα διατροφής προσέξτε να περιέχει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν την χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

3 μπαχαρικά που αποδεδειγμένα μειώνουν τον πόνο

Ορισμένα μπαχαρικά δεν προσδίδουν μόνο γεύση στο φαγητό. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι έχουν και αναλγητική δράση.

Ο διαλογισμός βελτιώνει την προσαρμοστικότητα

Ορισμένες τεχνικές διαλογισμού μπορούν να «απελευθερώσουν» τους ανθρώπους από την αυστηρότητα και την ακαμψία και να τους βοηθήσουν να λειτουργούν με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Ολλανδία.

Τι είναι το Theta Healing

Είναι αλήθεια  ότι οι διάφορες ιδέες που πιστεύουμε σαν αληθινές και χρησιμοποιούμε σαν βάση για τις καθημερινές μας πράξεις, αυτό που με απλά λόγια ονομάζουμε πεποιθήσεις μπορεί να καταστούν, περιοριστικές.