Πώς το άγχος επιδρά στο πρόσωπό σας

Ανακαλύψτε 6 τρόπους με τους οποίους το άγχος μπορεί να αποτυπωθεί στο πρόσωπό σας…

Ακμή

Όταν νιώθετε άγχος, το σώμα σας παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που προκαλεί ένα μέρος του εγκεφάλου σας γνωστό ως υποθάλαμος να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ορμόνη απελευθέρωσης κορτικοτροφίνης (CRH). Η CRH πιστεύεται ότι διεγείρει την απελευθέρωση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες γύρω από τους θύλακες των τριχών σας. Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος από αυτούς τους αδένες μπορεί να φράξει τους πόρους σας και να οδηγήσει σε ακμή. Αν και πιστεύεται ευρέως ότι το άγχος πυροδοτεί την ακμή, υπάρχουν μόνο λίγες μελέτες που έχουν εξετάσει τη σύνδεση. Μια μελέτη του 2017 εξέτασε την επίδραση του στρες στην ακμή σε φοιτήτριες ιατρικής ηλικίας μεταξύ 22 και 24 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες συσχετίζονται με τη σοβαρότητα της ακμής. Μια επιδημιολογική μελέτη του 2011 στη Νότια Κορέα εξέτασε πιθανούς επιβαρυντικούς παράγοντες ακμής σε 1.236 άτομα. Διαπίστωσαν ότι το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η κατανάλωση αλκοόλ και η έμμηνος ρύση μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσουν την ακμή.

Σακούλες κάτω από τα μάτια σας

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια συνοδεύονται από πρήξιμο κάτω από τα βλέφαρά σας. Γίνονται πιο συχνές με την ηλικία, καθώς οι μύες στήριξης γύρω από τα μάτια εξασθενούν. Η χαλάρωση του δέρματος που προκαλείται από την απώλεια της ελαστικότητας του μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση σακούλων στα μάτια. Στο πλαίσιο μελέτης διαπιστώθηκε ότι το άγχος που προκαλείται από τη στέρηση ύπνου αυξάνει τα σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές, η μειωμένη ελαστικότητα και η ανομοιόμορφη μελάγχρωση του δέρματος. Η απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος μπορεί επίσης να συμβάλει στο να σχηματιστούν σακούλες κάτω από τα μάτια σας.

Ξηρό δέρμα

Η κεράτινη στιβάδα είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας. Περιέχει πρωτεΐνες και λιπίδια που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των κυττάρων του δέρματός σας ενυδατωμένων. Λειτουργεί επίσης ως φράγμα που προστατεύει το δέρμα. Όταν η κεράτινη στιβάδα σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, το δέρμα σας μπορεί να γίνει ξηρό και να σας εκδηλωθεί φαγούρα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Inflammation & Allergy Drug Targets, δύο μελέτες που έγιναν σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι το στρες βλάπτει τη λειτουργία φραγμού της κεράτινης στιβάδας σας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατακράτηση νερού στο δέρμα. Η ανασκόπηση αναφέρει επίσης ότι αρκετές ανθρώπινες μελέτες έχουν βρει ότι το άγχος μιας συνέντευξης με σκοπό την ανεύρεση εργασίας αλλά και το στρες από τα προβλήματα στο γάμο  μπορεί να επιβραδύνουν την ικανότητα του δερματικού φραγμού να αυτοθεραπεύεται.

Εξανθήματα

Το άγχος έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία βακτηρίων στο έντερο και το δέρμα σας. Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι γνωστή ως δυσβίωση. Όταν αυτή η ανισορροπία εκδηλώνεται στο δέρμα σας, μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα ή εξάνθημα. Είναι γνωστό ότι το άγχος προκαλεί ή επιδεινώνει διάφορες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα ή φλεγμονή του δέρματος, όπως ψωρίαση, έκζεμα και δερματίτιδα εξ επαφής.

Ρυτίδες

Το άγχος προκαλεί αλλαγές στις πρωτεΐνες στο δέρμα σας και μειώνει την ελαστικότητά του. Αυτή η απώλεια ελαστικότητας μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό ρυτίδων. Το άγχος μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε διάφορες εκφράσεις προσώπου που μπορούν επίσης να συμβάλουν στο σχηματισμό ρυτίδων, όπως συμβαίνει λ.χ. τα  αυλάκια που σχηματίζονται ανάμεσα στα φρύδια.

Γκρίζα μαλλιά και τριχόπτωση

Πολλοί πιστεύουν ότι το άγχος μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να γκριζάρουν. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες κατάλαβαν γιατί. Τα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα παράγουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη που δίνει στα μαλλιά σας το χρώμα τους. Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nature διαπίστωσε ότι η δραστηριότητα του νευρικού συστήματος που προκαλεί το στρες μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση των βλαστοκυττάρων που δημιουργούν τα μελανοκύτταρα. Μόλις εξαφανιστούν αυτά τα κύτταρα, τα νέα κύτταρα χάνουν το χρώμα τους και γίνονται γκρι. Το χρόνιο στρες μπορεί, επίσης, να διαταράξει τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών σας και να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».