Το πράσινο φως ανακουφίζει τον πόνο

Η ένταση του πόνου σε όσους πάσχουν αρθρίτιδα, ημικρανίες και ινομυαλγία μπορεί να μειωθεί με το πράσινο φως σύμφωνα με νέα έρευνα

Η έκθεση σε πράσινο φως θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα του πόνου σύμφωνα ομάδα ερευνητών του State Key Laboratory of Medical Neurobiology του Πανεπιστημίου Fudan και του MOE Frontiers Center for Brain Science, Institutes of Brain Science, στην Κίνα.

Οι ερευνητές για να διερευνήσουν την επίδραση αυτής της απόχρωσης του φωτός στον πόνο, πραγματοποίησαν ορισμένα πειράματα στα ποντίκια του εργαστηρίου.

Στην μελέτη τους, η ομάδα ερευνητών περιγράφει την εξέταση κάθε τμήματος του οπτικού νευρικού συστήματος των πειραματόζωων, από το πίσω μέρος των ματιών έως τον εγκέφαλο, για να μάθουν το πώς το φως μπορεί να επηρεάσει τις αισθήσεις στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές στηρίχθηκαν σε προηγούμενες έρευνες και στοιχεία που έχουν δείξει ότι το πράσινο φως, ιδίως αυτό που παράγεται από LED, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του πόνου σε άτομα με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, οι ημικρανίες και η ινομυαλγία.

Οι ερευνητές μελέτησαν όλα τα μέρη του οπτικού συστήματος επεξεργασίας των ποντικιών, που εμπλέκονται στη λήψη και την επεξεργασία του φωτός. Ξεκίνησαν με τους ραβδοειδείς και κωνικούς φωτοϋποδοχείς στο εξωτερικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς και τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στο εσωτερικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες το πράσινο φως είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη σηματοδότηση GABA, μέσω της έκλυσης μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης ενεργοποιεί τους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο, ανακουφίζοντας τον πόνο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».

Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας: Ξεπερασμένη επιστημονικά η προσέγγιση Βαρτζόπουλου

Με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Βασίλης Μποζίκας σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε την προσέγγιση του υφυπουργού Υγείας «ξεπερασμένη επιστημονικά».

ΕΟΔΥ: Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες σε ενδημικές χώρες του εξωτερικού

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης Δάγκειου πυρετού σε άτομα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί η νόσος και συνιστά συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.