Υποφέρω από άπνοιες όταν κοιμάμαι. Είναι επικίνδυνο;

Γράφει η Ευσταθία Κοτσιφού, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

H υπνική άπνοια είναι μια συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από πλήρη ή μερική διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο. Για να θεωρηθεί αυτή η διακοπή ως παθολογική, θα πρέπει να υπερβαίνει σε διάρκεια τα 10 δευτερόλεπτα. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η διακοπή της αναπνοής οφείλεται σε πλήρη ή μερική απόφραξη στο επίπεδο του φάρυγγα, κυρίως στην περιοχή πίσω από την μαλθακή υπερώα και τη γλώσσα.

Γιατί τα απνοϊκά επεισόδια είναι επικίνδυνα;

Καταρχήν γιατί μειώνεται ο κορεσμός της αιμοσφαιρίνης με επακόλουθο την μειωμένη παροχή οξυγόνου στα βασικά όργανα. Τα αναπνευστικά επεισόδια προκαλούν έκλυση επεισοδίων βραδυ/ταχυκαρδίας ή και άλλων αρρυθμιών. Επιπρόσθετα πολλά αναπνευστικά επεισόδια τελειώνουν με μικροαφυπνίσεις του εγκεφάλου, γεγονότα που καταστρέφουν την μικροαρχιτεκτονική του ύπνου και οδηγούν σε ημερήσια συμπτώματα ακόμη και επί ύπνου ικανής διάρκειας. Η αποφρακτική άπνοια αποτελεί αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για ατυχήματα με αυτοκίνητα και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πως θα καταλάβω ότι έχω αποφρακτική υπνική άπνοια ώστε να αναζητήσω έγκαιρα βοήθεια;

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα τα οποία θέτουν την υπόνοια της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου με πιο χαρακτηριστικά:

  • Το δυνατό ή παθολογικό ροχαλητό.
  • Την ημερήσια υπνηλία.
  • Τον μη αναζωογονητικό ύπνο ανεξάρτητα από την διάρκειά του.
  • Την ανεξήγητη ημερήσια κούραση (χωρίς να προηγείται δραστηριότητα).
  • Την νυκτουρία.
  • Τις αφυπνίσεις με αίσθημα πνιγμού και ανάγκη για αέρα.
  • Την ξηροστομία κατά την αφύπνιση.
  • Την πρωινή κεφαλαλγία.
  • Την μείωση μνήμης και συγκέντρωσης.
  • Τις σεξουαλικές διαταραχές.
  • Τον Δείκτη Μάζας Σώματος  > 30.
  • Την περίμετρο λαιμού: για τους άνδρες > 43cm  και για τις γυναίκες > 38cm.

Πως αντιμετωπίζεται θεραπευτικά η αποφρακτική υπνική άπνοια;

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση της αποφρακτικής άπνοιας κατά τον ύπνο είναι η θετική πίεση των αεραγωγών (PAP) που εφαρμόζεται τοποθετώντας μία μάσκα στη μύτη ή το στόμα (ή και τα δύο) που χρησιμεύει για την απελευθέρωση του ανώτερου αεραγωγού. Η συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP) παρέχει ένα σταθερό επίπεδο θετικής πίεσης σε όλη την διάρκεια της αναπνοής (εισπνοή-εκπνοή).

Ασθενείς με ήπια αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο που αρνούνται ή αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν συσκευή CPAP μπορεί να είναι υποψήφιοι για μια συσκευή στόματος για να προωθήσουν την κάτω γνάθο, τη θεραπεία θέσης (αποφεύγοντας την ύπτια θέση ύπνου) ή τη χειρουργική διόρθωση του φάρυγγα.

Σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια αποφρακτική άπνοια ύπνου που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν CPAP συνιστώνται ρυθμιζόμενοι νάρθηκες προαγωγής της κάτω γνάθου. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση των συσκευών μπορεί να μεταβάλει την απόφραξη των δοντιών.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των παιδιών;

Τα μικρά παιδιά θεωρούνται ευάλωτη ομάδα όσον αφορά την έκθεση στην αφρικανική σκόνη λόγω των μικρότερων αεραγωγών τους και του αναπτυσσόμενου αναπνευστικού συστήματος.

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.