Ποιοι κινδυνεύουν από πέτρα στα νεφρά;

Τα άτομα που ζυγίζουν περισσότερα κιλά όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί…

Σύμφωνα με έρευνες η αύξηση των περιστατικών πέτρας στα νεφρά, σχετίζεται άμεσα με την παράλληλη αύξηση της παχυσαρκίας. Αυτό συμβαίνει γιατί όσοι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα φαγητού, έχουν στα ούρα τους πιο πολλές ουσίες που συμβάλλουν στο σχηματισμό της πέτρας, όπως ασβέστιο και οξαλικά άλατα. Αν λοιπόν έχετε περιττά κιλά, θα πρέπει να κάνετε δίαιτα για έναν επιπρόσθετο λόγο: την πέτρα στα νεφρά. Η αποφυγή του έντονου πόνου που συνοδεύει την πάθηση είναι ικανός λόγος για να θέλετε να αποκλείσετε αυτό το ενδεχόμενο.

Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που τα κιλά σας είναι φυσιολογικά, δεν είναι σίγουρο ότι έχετε διαφύγει το κίνδυνο καθώς αν δεν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή ή αν η έχετε οικογενειακό ιστορικό ή  αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, οι πιθανότητές αυξάνονται.

Ευτυχώς, ωστόσο, το αποτελεσματικότερο φάρμακο για τις πέτρες το έχετε ήδη στο σπίτι σας. Αναφερόμαστε στο νερό, το οποίο παρέχει την καλύτερη πρόληψη καθώς διαλύει όλες τις ουσίες στα ούρα που συμβάλλουν στο σχηματισμό πέτρας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Society of Nephrology έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν πάνω από 2½ λίτρα υγρών την ημέρα, αντιμετωπίζουν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να σχηματίσουν  πέτρα στα νεφρά, σε σύγκριση με όσους πίνουν λιγότερο.

Επίσης, καλό είναι να καταναλώνετε λιγότερα από 2.300 mg νατρίου (αλάτι) την ημέρα ώστε να περιορίσετε τη συσσώρευση του στα ούρα, να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν κιτρικό άλας, το οποίο εμποδίζει το σχηματισμό της πέτρας. Με τον τρόπο αυτό, πιθανότατα θα καταφέρετε να μειώσετε τον κίνδυνο έως και 50%, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.