«Κάνε τη σωστή ερώτηση!»: Καμπάνια για το Στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα  διαγιγνώσκονται 9.000 άτομα με καρκίνο του πνεύμονα. Όταν κάποιος διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα, δέχεται την ερώτηση “Κάπνιζες;”. Η απάντηση καθορίζει πολύ συχνά το βαθμό της συμπαράστασης και της φροντίδας που θα λάβει κατά τη διάρκεια της πορείας του με τη νόσο.

Γιατί; Επειδή η ερώτηση έχει τις ρίζες της στο Στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα. Το στίγμα διαιωνίζεται, καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα χαρακτηρίζεται ως η “ασθένεια του καπνιστή”. Το στίγμα υπονοεί ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν προκαλέσει οι ίδιοι την ασθένεια τους.

Το Στίγμα για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι ένα επιπλέον φορτίο σε ασθενείς και φροντιστές και πηγάζει από την αντίληψη ότι η συγκεκριμένη νόσος είναι οπωσδήποτε προσωπική ευθύνη του ασθενή, λόγω της συνήθειας του καπνίσματος. Πράγματι, 8 στα 10 άτομα που νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές ή πρώην καπνιστές. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε πως το 15 % των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα δεν κάπνισε ποτέ και το 35 % το είχε διακόψει πριν από τη διάγνωση.

Φιλοδοξώντας να αλλάξει αυτήν ακριβώς την αντίληψη γύρω από το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα, η FairLife – Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα διοργανώνει την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, 18:00 – 20:30 μ.μ. ένα webinar αφιερωμένο στη νέα, δυναμική καμπάνια “Κάνε τη σωστή ερώτηση”.

Η καμπάνια της FairLife L.C.C είναι βασισμένη σε διεθνή εκστρατεία και έχει στόχο:

-Να αλλάξει την αντίληψη που επικρατεί για το στίγμα και τον καρκίνο του πνεύμονα.

-Να ευαισθητοποιήσει το κοινό, θέτοντας τις σωστές ερωτήσεις που σώζουν ζωές, και αποφεύγοντας την επανάληψη της κλασικής ερώτησης “Καπνίζατε;” στους ασθενείς.

-Να αναδείξει μια σειρά από προσωπικές ιστορίες, δίνοντας φωνή σε όσους επηρεάζει ο Καρκίνος του Πνεύμονα.

-Να απομακρύνει τη συζήτηση από θέματα όπως η επίρριψη ευθυνών και το αίσθημα ντροπής.

-Να ενημερώσει  για τις συνέπειες του στίγματος του καρκίνου του πνεύμονα.

-Να εστιάσει στα ζητήματα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ασθένειας.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα μεταδίδεται ζωντανά από τα κανάλια της FairLife L.C.C. σε Facebook & YouTube. Παρουσιάζει η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου.

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης της FairLife L.C.C. υλοποιείται με την  ευγενική υποστήριξη των: LungAmbitionAlliance-AstraZeneca, Roche, MSD, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ ΑΕΒΕ.

Η FairLife– Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ο μοναδικός μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα. Αποστολή του φορέα είναι να υποστηρίξει ολιστικά όσους βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, στην πορεία τους μέσα από τη νόσο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το trailer της καμπάνιας στο link: https://www.youtube.com/watch?v=c4PiteXNuEo

Για περισσότερες λεπτομέρειες και για να δηλώσετε δωρεάν συμμετοχή παρακολούθησης επισκεφθείτε το link:
https://kanetisostierotisi.gr/webinar/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.