Το παιχνίδι μειώνει τον κίνδυνο μυωπίας

Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν γυαλιά μυωπίας, δείχνει μια νέα έρευνα.

Η προσθήκη 40 λεπτών υπαίθριων δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα των παιδιών σχολικής ηλικίας, συνδέθηκε με χαμηλότερα ποσοστά μυωπίας, σε μια μελέτη διάρκειας τριών ετών, που διεξήχθη στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρά το γεγονός ότι αυτή η προσέγγιση για την πρόληψη της μυωπίας δεν φαίνεται να ενέχει κανέναν κίνδυνο, οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι το μέγεθος της επίδρασης είναι πιθανό να είναι μικρό και η αντοχή αβέβαιη.

Η μυωπία μεταξύ των παιδιών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες αστικές περιοχές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι επίσης σε άνοδο και σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να συμβάλει στην αναστροφή αυτής της τάσης.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα αυτό, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε παιδιά της πρώτης δημοτικού (ηλικίας 7 ετών κατά μέσο όρο), σε 12 σχολεία της Κίνας.

Περίπου 950 παιδιά από έξι σχολεία έλαβαν έναν επιπλέον 40 λεπτο μάθημα με υπαίθριες δραστηριότητες κάθε μέρα. Οι γονείς τους είχαν, επίσης, ενθαρρυνθεί να τα βοηθήσουν να περνούν περισσότερο χρόνο έξω μετά το σχολείο και τα Σαββατοκύριακα. Περίπου ο ίδιος αριθμός μαθητών από άλλα σχολεία δεν είχαν το επιπλέον «εξωτερικό» μάθημα και δεν άλλαξαν τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες στο σπίτι.

Μετά από τρία χρόνια, η επίπτωση της μυωπίας ήταν 30,4 % στα παιδιά που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο έξω, σε σύγκριση με το σχεδόν 40 % στα παιδιά που δεν άλλαξαν τη ρουτίνα τους.

Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον δρ Mingguang He  από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen στο Guangzhou, αυτή η διαφορά ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Ωστόσο, είναι κλινικά σημαντική, διότι τα μικρά παιδιά που αναπτύσσουν μυωπία νωρίς είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν σε υψηλή μυωπία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για παθολογική μυωπία.

Οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτούνται πιο μακροπρόθεσμες μελέτες για να υποστηρίξουν τα ευρήματά τους. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες συμβάλλουν στην καλή υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας γενικότερα, το πιθανό όφελος στην ανάπτυξη και εξέλιξη της μυωπίας μέσω των ίδιων δραστηριοτήτων είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση JAMA.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.