Αντικαταθλιπτικά: Τι θα συμβεί αν τα κόψετε απότομα

Πάνω από τους μισούς ασθενείς που διακόπτουν την αντικαταθλιπτική αγωγή χωρίς να συμβουλευτούν το γιατρό τους, εμφανίζουν σοβαρά στερητικά συμπτώματα.

Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν αυτή τη στιγμή με κατάθλιψη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η κατάθλιψη θεωρείται σήμερα η πιο κοινή διαταραχή μεταξύ όλων των ασθενειών και αφορά ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών τάξεων και όλων των εθνικοτήτων.

Πρώτης γραμμής θεραπεία για την κατάθλιψη αποτελούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα τα οποία, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα χωρίς τον κίνδυνο κατάχρησης.

Η μείωση ή η απότομη διακοπή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι μια απόφαση η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού ιατρού και μετά από διεξοδικό κλινικό έλεγχο.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι, πάνω από τους μισούς ασθενείς που διακόπτουν την αντικαταθλιπτική αγωγή τους χωρίς να συμβουλευτούν το γιατρό τους, εμφανίζουν σοβαρά στερητικά συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μήνες. Αυτό συμβαίνει διότι η απότομη διακοπή στη χορήγηση αντικαταθλιπτικών στερεί από τον οργανισμό τις ποσότητες σεροτονίνης που εξασφάλιζε από τα φάρμακα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται στερητικό σύνδρομο.

Πως θα καταλάβω ότι έχω στερητικό σύνδρομο;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, όσο πιο έντονη χρήση αντικαταθλιπτικών κάνει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσει συμπτώματα στέρησης όταν τα διακόψει απότομα.

Τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου συνήθως ξεκινούν συνήθως 1-2 ημέρες μετά τη μείωση ή την απότομη διακοπή του φαρμάκου.

Το στερητικό σύνδρομο μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλα συμπτώματα, τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά, με κυριότερα:

-Επιστροφή των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

-Ζάλη, προβλήματα ισορροπίας, ίλιγγος.

-Άγχος που έρχεται και φεύγει.

-Πεσμένη  διάθεση, αίσθημα αδυναμίας, απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες ενασχολήσεις.

-Αίσθηση σωματικής αδιαθεσίας.

-Ναυτία.

-Εναλλαγές διάθεσης.

-Θυμός, συχνά με έντονες εκρήξεις, μανία.

-Αϋπνία, διαταραχές ύπνου, ζωντανά όνειρα ή/και εφιάλτες.

-Κούραση, πονοκέφαλος.

-Αίσθημα «ηλεκτροπληξίας» στα χέρια, τα πόδια ή το κεφάλι.

-Δυσκολία συγκέντρωσης.

– Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, π.χ. μυϊκός πόνος και ρίγη.

-Αυτοκτονικές σκέψεις.

Εάν πιστεύετε ότι δεν είναι πλέον αναγκαίο  να λαμβάνετε αντικαταθλιπτική αγωγή, ΜΟΝΟ ο γιατρός σας είναι σε θέση να σας εξηγήσει για το εάν και πώς πρέπει να μειώσετε σταδιακά τη δόση του αντικαταθλιπτικού σας -συχνά για αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες σε κάποιες περιπτώσεις – ώστε να επιτρέψετε στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί σταδιακά και με ασφάλεια στην απουσία του φαρμάκου.

Προσοχή. Εάν διακόψατε απότομα τη θεραπεία σας χωρίς συμβουλή γιατρού και εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.