Αϋπνία: αντιμετωπίστε την ανάλογα με την ηλικία σας


Η αϋπνία γίνεται πιο συχνή με το πέρας της ηλικίας, επιφέροντας:

 

Αλλαγές στον κύκλο του ύπνου


Ο ύπνος συχνά γίνεται λιγότερο ξεκούραστος καθώς μεγαλώνουμε, με αποτέλεσμα οι θόρυβοι και άλλες αλλαγές στο περιβάλλον να μας ξυπνούν με μεγαλύτερη ευκολία. Με τα χρόνια, το εσωτερικό ρολόι συχνά προτρέχει, γι? αυτό το άτομο νυστάζει νωρίτερα το βράδυ και ξυπνά νωρίτερα το πρωί, παρότι οι ώρες ύπνου που έχει ανάγκη ο οργανισμός δεν αλλάζουν λόγω ηλικίας.Προσπαθήστε να αποφύγετε το θόρυβο με ωττοασπίδες και ίσως χρειαστείτε και κάποιο συμπλήρωμα με μελατονίνη.

Αλλαγές στη δραστηριότητα

Η μειωμένη σωματική και κοινωνική δραστηριότητα επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, όπως και τα μικρά διαλείμματα ύπνου κατά τη διάρκεια της μέρας.Εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα μια μορφή άσκησης που σας αρέσει και προασπαθήστε να γυμνάζεστε τακτικα.

Αλλαγές στην υγεία

Ο χρόνιος πόνος λόγω παθήσεων ? πχ. αρθρίτιδα, πόνος στη μέση, όπως και η κατάθλιψη και το άγχος, παρεμβαίνουν στον ύπνο. Επίσης, ο ύπνος διαταράσσεται από τη νυχτερινή συχνοουρία λόγω προστάτη ή προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη και εξαιτίας της υπνικής άπνοιας ή του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα με το πέρας της ηλικίας.Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας που έχει ως συνέπεια τις διαταραχές στον ύπνο σας απευθυνθείτε σε ειδικό καθώς η θεραπεία του θα σας βοηθήσει και στον ύπνο.

Αυξημένη ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι συνηθίζουν να προσλαμβάνουν περισσότερα φάρμακα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αϋπνίας που σχετίζεται με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.Αν λαμβάνετε φάρμακα που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν μπορεί να τροποποιήσει την αγωγή σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πως να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα το Πάσχα

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα το Πάσχα.

ΕΦΕΤ: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΦΕΤ, κατά την περίοδο του Πάσχα οι καταναλωτές είναι σημαντικό να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων ώστε να ελαχιστοποιείται η επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και η σπατάλη των τροφίμων.

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου: 6 podcast για ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου δημιούργησε έξι ηχητικά αρχεία τύπου podcast, με στόχο  την καλλιέργεια δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων.