Η συμβολή της αμβροξόλης στην θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας

Η οξεία βρογχίτιδα είναι μια λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που εκδηλώνεται με βήχα και συριγμό σε ενήλικες, χωρίς απαραίτητα ιστορικό προηγούμενης νόσου του αναπνευστικού.  Έχει διάρκεια συνήθως λιγότερο από 3 εβδομάδες. Το 90% των περιπτώσεων της απλής οξείας βρογχίτιδας οφείλεται σε ιογενείς παράγοντες και δεν χρήζει αγωγής με αντιβιοτικά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συγχορήγηση της αμβροξόλης με αντιβιοτικά αυξάνει τα επίπεδά τους στους πνευμονικούς ιστούς. Πιο συγκεκριμένα, όταν η αμβροξόλη χορηγείται συνδυαστικά με αμοξυκιλλίνη, ερυθροκυμίνη ή κεφουροξίμη σε σύγκριση με χορήγηση αντιβιοτικού σε συνδυασμό με placebo, τα αποτελέσματα έδειξαν σχεδόν διπλάσια συγκέντρωση αντιβιοτικών στην πρώτη περίπτωση (όταν χρησιμοποιείται αμβροξόλη σε συνδυασμό με αντιβιοτικό) απ’ ό,τι στη δεύτερη.

Τα βλεννολυτικά χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σε περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας αλλά και στις παροξύνσεις ΧΑΠ σε συνδυασμό με βρογχοδιασταλτικά. Η δράση της αμβροξόλης είναι σημαντική στην περίπτωση της οξείας βρογχίτιδας καθώς λειτουργεί καταπραϋντικά στο βήχα, σύμπτωμα πολύ ενοχλητικό για τους ασθενείς, αφού διαταράσσει και την ποιότητα του ύπνου.

Ο μηχανισμός δράσης και οι φαρμακολογικές επιδράσεις της αμβροξόλης έχουν μελετηθεί ευρέως και στη χρόνια βρογχίτιδα και οι θεραπευτικές ιδιότητες της ουσίας έχουν ταυτοποιηθεί. Βάσει ερευνών, η μακροπρόθεσμη αγωγή με αμβροξόλη έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει τις εξάρσεις της χρόνιας βρογχίτιδας ιδίως σε ασθενείς που εμφανίζουν εντονότερα αναπνευστικά συμπτώματα και έχουν ιστορικό συχνών εξάρσεων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.