Ακμή και ήλιος: Τι πρέπει να προσέχω κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;

Η ακμή είναι ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα. Πολλοί πιστεύουν πως ο καλοκαιρινός ήλιος επιδρά θετικά στα σπυράκια της ακμής. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Χαράλαμπος Καζάκος στο Liveit.gr, ο ήλιος όχι μόνο δεν ωφελεί την ακμή αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις την επιδεινώνει.

Γράφει ο Χαράλαμπος Καζάκος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος https://www.kazakos-derma.gr/

Υπάρχει η πεποίθηση ότι η ακμή γιατρεύεται το καλοκαίρι λόγω του ήλιου και της θάλασσας. Αυτό όμως είναι ένας τεράστιος μύθος! Το καλοκαίρι σχεδόν όλοι επιθυμούν ένα τέλειο, μαυρισμένο δέρμα! Η UV ακτινοβολία βοηθά στην παραγωγή μελανίνης. Συνεπώς οι περισσότεροι πιστεύουν πως το μαύρισμα ενισχύει την καλύτερη όψη του δέρματος και την κάλυψη των δερματικών ατελειών. Ωστόσο από την άλλη ο ήλιος κάνει τις δυσχρωμίες της ακμής μόνιμες όταν το δέρμα εκτίθεται απροστάτευτο! Από την άλλη, τα ηλιακά εγκαύματα επιδεινώνουν την ακμή!

Είναι γεγονός πως χάρη στη δράση του ήλιου μια επιδερμίδα με πλεόνασμα λιπαρότητας κατά το χειμώνα να αποκτά την επιθυμητή ματ όψη χωρίς γυαλάδες για το διάστημα του καλοκαιριού. Ωστόσο, είναι συχνότατο το φαινόμενο το σμήγμα και η φλεγμονή να επανέρχονται εντονότερα το φθινόπωρο.

 

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Η επιδείνωση της ακμής μετά την καλοκαιρινή έκθεση στον ήλιο συμβαίνει γιατί το δέρμα υπεραντιδρά στην ξηρότητα που προκαλούν οι συνθήκες του καλοκαιριού. Μετά την αρχική ξηρότητα, το δέρμα αντιδρά και παράγει επιπλέον σμήγμα προσπαθώντας να διορθώσει αυτό που αντιλαμβάνεται σαν πρόβλημα. Στην ουσία η φυσική ενυδατική κρέμα που λέγεται σμήγμα υπερπαράγεται ως αντίδραση στην ξηροδερμία από το καλοκαίρι. Αυτό το φαινόμενο λέγεται αντιδραστική σμηγματόρροια. Παγιδευμένα σε πόρους φραγμένους από σμήγμα και νεκρά κύτταρα , τα βακτήρια P. Acnes αναπαράγονται ταχύτατα προκαλώντας σπυράκια και φλεγμονές!  Με αυτό τον τρόπο η «κοιμισμένη» από το καλοκαίρι ακμή υποτροπιάζει.

 

Τι θα πρέπει να κάνετε για την καλύτερη προστασία του δέρματος σας τους καλοκαιρινούς μήνες;

  1. Ο βαθύς ιατρικός καθαρισμός, πριν και μετά την καλοκαιρινή περίοδο, δρα θεραπευτικά και προληπτικά σε περιπτώσεις ήπιας και μέτριας βαρύτητας μορφές ακμής.
  2. Αναζητήστε την σωστή αντηλιακή προστασία. Δηλαδή, το αντηλιακό που θα επιλέξετε θα πρέπει:

– Να μην έχει παχύρρευστη σύνθεση με λιπαρή υφή

– Να περιέχει την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» ή «non comedogenic»

– Να έχει σμηγματορυθμιστική δράση, δηλαδή ελέγχει ή και μειώνει τη λιπαρότητα

– Να διαθέτει υποαλλεργική δράση

–  Να προσφέρει ηλιοπροστασία ευρέος φάσματος

  1. Να θυμάστε ότι το αντηλιακό θα πρέπει να το εφαρμόζετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο.
  2. Προσπαθήστε να αποφεύγετε την ηλιοέκθεση τις επικίνδυνες ώρες, μεταξύ 11:00 και 16:00.
  3. Αν νιώθετε ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να καθαρίσετε την επιδερμίδα σας από την ακμή και τίποτα δεν λειτούργησε, επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Θα σας προτείνει την σωστότερη θεραπεία για την ακμή σύμφωνα με την επιδερμίδα σας.

Με προσοχή στα παραπάνω σημεία και τις κατάλληλες συμβουλές από ειδικούς, ακόμη και οι λιπαρές με τάση ακμής επιδερμίδες, μπορούν να χαρούν το καλοκαίρι με ασφάλεια και προστασία!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Τι πρέπει να προσέχω στην διατροφή μου πριν κάνω γενικές εξετάσεις αίματος

Στην καθημερινή κλινική πράξη το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει ποιες τροφές μπορεί ή όχι να καταναλώσει πριν από τις καθιερωμένες εξετάσεις με αποτέλεσμα την συχνή παραποίηση των αποτελεσμάτων των γενικών εξετάσεων αίματος.

Πώς να δημιουργήσετε ένα υγιές περιβάλλον στο σπίτι για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών

Ένα σπίτι που αντανακλά χαρά, αγάπη και αποδοχή χαρίζει στο παιδί ηρεμία και ασφάλεια και ενισχύει την αυτοεκτίμησή του.

Ιγμορίτιδα: Χρήσιμες συμβουλές αντιμετώπισης

Υπολογίζεται ότι περίπου 2 στους 10 ενήλικες ταλαιπωρούνται από τα επίμονα συμπτώματα της ιγμορίτιδας, μια λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει την όσφρηση και την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.