7 σημαντικές ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά   

Τι είναι τα αντιβιοτικά και πως μας βοηθούν; Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη λήψη τους και ποιες είναι οι πιο συχνές παρενέργειες τους;

Τι είναι τα αντιβιοτικά;

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που καταπολεμούν τις βακτηριακές λοιμώξεις σε ανθρώπους και ζώα. Λειτουργούν σκοτώνοντας τα βακτήρια ή εμποδίζοντάς τα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν στον οργανισμό.

Πώς λαμβάνονται;

Τα αντιβιοτικά μπορούν να ληφθούν με διάφορους τρόπους: Από το στόμα,  δηλαδή, με τη μορφή χαπιού, κάψουλας ή σιροπιού. Τοπικά σε μορφή κρέμας, σπρέι ή αλοιφής που βάζετε στο δέρμα σας. Επίσης, μπορεί να βρίσκονται στη σύσταση μιας οφθαλμικής αλοιφής, σε οφθαλμικές σταγόνες ή σταγόνες στα αυτιά. Άλλες φορές χορηγούνται με ένεση ή ενδοφλέβια. Αυτό συνήθως γίνεται σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Τι θεραπεύουν τα αντιβιοτικά;

Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και το E. coli. Μπορεί να μην χρειάζεται να πάρετε αντιβιοτικά για ορισμένες άλλες βακτηριακές λοιμώξεις. Για παράδειγμα, μπορεί να μην τα χρειάζεστε σε πολλές λοιμώξεις των ιγμορείων ή κάποιες μολύνσεις του αυτιού. Η λήψη αντιβιοτικών, όταν δεν είναι απαραίτητα, δεν θα σας βοηθήσει, ενώ μπορεί να έχουν παρενέργειες. Ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί να αποφασίσει την καλύτερη θεραπεία για εσάς. Μην του ζητάτε σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό αν δεν το χρειάζεστε.

Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν τις ιογενείς λοιμώξεις;

Τα αντιβιοτικά δεν αντιμετωπίζουν τις ιογενείς λοιμώξεις. Δεν πρέπει, επομένως, να παίρνετε αντιβιοτικά για το κρυολόγημα και την καταρροή, ακόμα κι αν η βλέννα είναι παχιά, κίτρινη ή πράσινη.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των αντιβιοτικών;

Οι παρενέργειες των αντιβιοτικών κυμαίνονται από μικρές έως πολύ σοβαρές. Μερικές από τις κοινές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Εξάνθημα
  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Μολύνσεις από μύκητες

Πιο σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν: λοιμώξεις C. diff, οι οποίες προκαλούν διάρροια που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη του παχέος εντέρου και μερικές φορές ακόμη και σε θάνατο.  Ακόμη, πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά και λοιμώξεις που παρουσιάσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Καλέστε τον γιατρό εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη λήψη του αντιβιοτικού σας.

Γιατί είναι σημαντικό να παίρνετε αντιβιοτικά μόνο όταν χρειάζονται;

Θα πρέπει να παίρνετε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητα γιατί μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και είναι πιθανό να αναπτύξετε αντοχή στα αντιβιοτικά. Η αντίσταση στα αντιβιοτικά συμβαίνει όταν τα βακτήρια αλλάζουν και γίνονται πιο ικανά να αντισταθούν στη δράση ενός αντιβιοτικού. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια συνεχίζουν να αναπτύσσονται και γίνονται πιο ανθεκτικά.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω σωστά τα αντιβιοτικά;

Όταν παίρνετε αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να τα λαμβάνετε υπεύθυνα:

  • Ακολουθείτε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες.
  • Ολοκληρώστε τη θεραπεία σας ακόμα κι αν αισθάνεστε καλύτερα.Εάν σταματήσετε να τα παίρνετε πολύ σύντομα, ορισμένα βακτήρια μπορεί να επιβιώσουν και να σας μολύνουν ξανά.
  • Μην μοιράζεστε το αντιβιοτικό σας με άλλους. Μην παίρνετε αντιβιοτικά που έχουν συνταγογραφηθεί σε κάποιον άλλο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»: Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω».

Η φωτογραφία στην υπηρεσία της υγείας

Δωρεάν Εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας πραγματοποιεί ο Οργανισμός Eyes of Light - Φορέας Τέχνης στην Υγεία για δύο ομάδες ατόμων με πρόσφατη εμπειρία καρκίνου.

16η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Για 16η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ ).