spot_imgspot_img

Πώς να αποφύγετε μια αποβολή

Η αποβολή είναι μια τραυματική εμπειρία για κάθε γυναίκα που τη βιώνει. Υπολογίζεται ότι 1 στις 7 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή. Παρότι ορισμένες γυναίκες αποβάλουν σε πιο προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης τους, η πλειοψηφία των αποβολών συμβαίνει μέσα στις πρώτες 13 εβδομάδες της κύησης.

Γράφει ο Δρ Παναγιώτης Ψαθάς, Mαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος https://ppsathas.com/

Οι περισσότερες αποβολές προκαλούνται από γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Δυστυχώς στις περιπτώσεις των αποβολών που προκαλούνται από γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου, δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την πρόληψή τους.

Ωστόσο, δεν προκαλούνται όλες οι αποβολές εξαιτίας γενετικών ανωμαλιών. Αν είχατε μια αποβολή, ο γιατρός σας θα εκτιμήσει τις πιθανές αιτίες, όσο αυτό είναι δυνατόν, και θα σας δώσει οδηγίες για το πότε μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά, να μείνετε έγκυος.

Oι παρακάτω οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά ως προς την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης σας:

 • Προστατέψτε τον εαυτό σας από κινδύνους, όπως οι ακτινογραφίες και τα λοιμώδη νοσήματα.
 • Αποφύγετε την έκθεσή σας σε ακτινοβολία και σε διάφορα είδη τοξικών ουσιών.
 • Προσέξτε ιδιαίτερα την κοιλιά σας όταν είστε έγκυος. Ακόμη και πριν αρχίσει να φαίνεται η κοιλιά σας, αποφύγετε αθλητικές δραστηριότητες που ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τραυματισμούς, (σκι, ομαδικά αθλήματα κ.α.) και να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο.
 • Επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά. Πιο συγκεκριμένα:

 • Σιγουρευτείτε ότι λαμβάνετε φολικό οξύ κάθε μέρα, αρχίζοντας τουλάχιστον ένα με δύο μήνες πριν από τη σύλληψη, αν είναι δυνατόν.
 • Βάλτε στη ζωή σας την τακτική άσκηση.
 • Να τρώτε υγιεινά και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.
 • Διαχειριστείτε το άγχος που πιθανόν να έχετε.
 • Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά όρια.
 • Μην καπνίζετε και μείνετε μακριά από το παθητικό κάπνισμα.
 • Μην πίνετε αλκοόλ και μην πίνετε περισσότερους από δύο καφέδες την ημέρα.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί πλήρως για τους εμβολιασμούς.

Επιπλέον προκειμένου να έχει η εγκυμοσύνη σας καλή έκβαση αντιμετωπίστε ή ρυθμίστε τυχόν προβλήματα υγείας πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε. Αν για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι μια προηγούμενη αποβολή οφείλεται σε μια αυτοάνοση αντίδραση ή σε μια ορμονική ανισορροπία, αναζητήστε θεραπεία για αυτήν την κατάσταση. Μόλις μείνετε έγκυος, υποβληθείτε άμεσα στις εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για μια υγιή εγκυμοσύνη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Αϋπνία: 5 φυσικοί τρόποι να την αντιμετωπίσετε

Αν δεν μπορείτε να κλείσετε μάτι κάθε βράδυ δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές

Νουντλς με μπρόκολο κατά του καρκίνου

Το μπροκολο περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο και υψηλή συγκέντρωση βιταμινών. Επωφεληθείτε από όλα αυτά με μια γευστική συνταγή...

Ουρική αρθρίτιδα: 4 είδη τροφών που πρέπει να αποφεύγετε

Όταν καμιά φορά σας πιάνει ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας στο πόδι, είναι ανυπόφορος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να τον αποφύγετε.