Πως θα αποφύγουμε την σπατάλη τροφίμων

Χρήσιμες συμβουλές από τον ΕΦΕΤ

Αγοράστε μόνο ό,τι χρειάζεστε. Προγραμματίστε τα γεύματά σας. Φτιάξτε μια λίστα αγορών και αποφύγετε τις παρορμητικές αγορές.

Διαλέξτε «άσχημα» φρούτα και λαχανικά. Φρούτα και λαχανικά με περίεργο σχήμα ή μελανιές συχνά πετιούνται επειδή δεν πληρούν αισθητικά πρότυπα. χρησιμοποιήστε ώριμα φρούτα για χυμούς και επιδόρπια.

Αποθηκεύστε τα τρόφιμα με σύνεση. Μετακινήστε τα παλαιότερα προϊόντα στο μπροστινά μέρος του ντουλαπιού ή του ψυγείου σας και τα νέα στο πίσω μέρος. χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία για να διατηρήσετε τα ανοιχτά τρόφιμα φρέσκα στο ψυγείο.

Κατανοήστε την επισήμανση των τροφίμων υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ημερομηνιών κατά προτίμηση πριν’, όπου το τρόφιμο ενδέχεται να είναι ασφαλές για κατανάλωση και μετά από αυτήν και “ανάλωση έως” όπου πέραν αυτής το τρόφιμο δεν είναι ασφαλές.

0υκ εν τω πολλώ το ω. Σερβίρετε μικρότερες μερίδες στο σπίτι ή μοιραστείτε μεγάλα πιάτα σε εστιατόρια.

Αγαπήστε τα περισσεύματα φαγητού. Εάν δεν τρώτε όλη την ποσότητα που μαγειρεύετε, καταψύξτε τη για αργότερα ή χρησιμοποιήστε τα περισσεύματα ως συστατικό σε άλλο γεύμα.

Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα των τροφίμων σας. Αντί να πετάτε τα υπολείμματα Φαγητού σας, κομποστοποιήστε τα. Με αυτόν τον τρόπο επιστρέφετε τα Θρεπτικά συστατικά στο έδαφος και μειώνετε το αποτύπωμα άνθρακα

Υποστήριξη των τοπικών παραγωγών τροφίμων. Αγοράζοντας τοπικά προϊόντα, υποστηρίζετε τις μικρές επιχειρήσεις και Βοηθάτε στην καταπολέμηση της ρύπανσης μειώνοντας τις αποστάσεις παράδοσης.

Τρώτε είδη ψαριών που είναι πιο άφθονα, όπως το σκουμπρί ή η ρέγκα, παρά εκείνα που κινδυνεύουν από την υπεραλίευση όπως ο μπακαλιάρος ή ο τόνος.

Χρησιμοποιήστε λιγότερο νερό. Δεν μπορούμε να παράγουμε τρόφιμα χωρίς νερό, όμως η μείωση της σπατάλης τροφίμων εξοικονομεί επίσης όλους τους υδάτινους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους.

Δωρίστε πλεονάζοντα τρόφιμα που διαφορετικά Θα πήγαιναν χαμένα.

Σεβαστείτε το τρόφιμο. Το τρόφιμο μας συνδέει όλους. Συνδεθείτε μαζί του γνωρίζοντας τη διαδικασία που ακολουθείται για την παρασκευή του. Διαβάστε νια την παραγωγή τροφίμων και γνωρίστε τους τοπικούς παραγωγούς.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.