6 απρόσμενες αιτίες σωματικού πόνου

Ο πόνος είναι σαν τις λυχνίες  κινδύνου στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας. Σας ενημερώνει ότι το σώμα σας χρειάζεται προσοχή. Και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε!

Είτε πρόκειται για χρόνιο πόνο (διαρκεί για τουλάχιστον 6 μήνες) είτε για οξύ που προήλθε από τραυματισμό, τα αναλγητικά δεν είναι η μόνη λύση για να τον αντιμετωπίσετε. Δείτε 4 αιτίες-έκπληξη του πόνου και τρόπους με τους οποίους  μπορείτε να τις διαχειριστείτε.

Ο θυμός

Ο συσσωρευμένος θυμός μπορεί να «μεταμορφώνεται» σε έναν πόνο στη μέση. Σε μια μελέτη, τα άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση υπέστησαν παρενοχλήσεις και στη συνέχεια τους ζητήθηκε είτε να εκφράσουν την οργή τους προφορικά, είτε να την κρατήσουν μέσα τους. Αυτοί που δεν την εξέφρασαν βίωσαν περισσότερη ένταση στους μύες, κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης τους. Οι «σφιχτοί» μυς είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικοί τόσο για τον χρόνιο πόνο στη μέση όσο και για τον παροδικό. Εκφράζοντας προφορικά (ή ακόμα και γραπτώς) το θυμό σας στους άλλους, μπορεί να βοηθηθείτε, λένε οι ειδικοί.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε και στο κατά πόσο σφίγγετε το σαγόνι σας ή παρατηρείτε την αναπνοή σας να γίνεται ολοένα και πιο ρηχή. Αυτά είναι σημάδια ότι αντιστέκεστε στα συναισθήματά σας. Βρείτε ένα ιδιωτικό χώρο, όπου μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αισθανθεί πραγματικά το θυμό σας και να τον εκφράσει, απελευθερώνοντας τα συναισθήματά σας.

Το smartphone σας

Μπορεί το κινητό σας να καθιστά ευκολότερη την επικοινωνία με τους φίλους σας ή το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια πηγή πόνου. Εάν κρατάτε το τηλέφωνό σας με τον ώμο σας στο αυτί σας, ώστε να μπορείτε να ασχολείστε και με άλλα πράγματα ενώ μιλάτε, αναγκάζετε τον αυχένα να διατηρεί αυτό που ονομάζεται «πλάγια θέση κάμψης», για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η στάση αυτή προκαλεί πόνους στον αυχένα και τον ώμο, ακόμη και μούδιασμα στο βραχίονα. Το κύρτωμα πάνω από ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πόνο στον αυχένα.

Αν πρόκειται να μιλήσετε για περισσότερο από μερικά λεπτά, χρησιμοποιήστε ένα ακουστικό ή Bluetooth αντί να κρατάτε κινητό σας με τον ώμο σας.

Οι αρνητικές σκέψεις

Η μεγαλοποίηση των προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και να μειώσει την ικανότητά σας να λειτουργείτε καλά μέρα με την ημέρα. Πολλαπλές μελέτες έχουν συνδέσει  το υπερβάλλον άγχος με μια αυξημένη αντίληψη του πόνου.

Τα συναίσθημα και ο πόνος υποβάλλονται σε επεξεργασία στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου, οπότε αν είστε ανήσυχοι ή σε ένταση, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε σωματικό πόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόνος σας είναι συναισθηματικός, αλλά ότι υπάρχει μια «διασταύρωση» του μυαλού και του σώματος.

Όταν καταστροφολογείτε είστε συγκεντρωμένοι στις ανησυχίες σας και όχι στην εξεύρεση λύσεων. Τι μπορείτε να κάνετε; Δώστε στον εαυτό σας μόνο δέκα λεπτά ανησυχίας την ημέρα. Όταν αισθάνεστε τον εαυτό σας ότι αρχίζει να ανησυχεί για κάτι, πείτε του ότι θα το αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια αυτών των 10 λεπτών. Αυτή η τακτική σας βοηθά να μειώσετε το άγχος σας και να το  εμποδίσετε να μονοπωλεί το χρόνο σας.

Η έλλειψη ύπνου

Τα καθήκοντά σας είναι πολλά, αλλά αν τοποθετείτε τον ύπνο σας στο τέλος της λίστας με τις υποχρεώσεις σας θα υποφέρετε. Όταν δεν υπήρχε Internet, οι Αμερικανοί κοιμόντουσαν εννέα ώρες κάθε βράδυ. Σήμερα κοιμούνται κατά μέσο όρο λιγότερο από 6,5 ώρες.

Ο επαρκής ύπνος, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικός καθώς,  κατά τη διάρκειά του παράγεται ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, η οποία είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των ιστών και την ανακούφιση από τον πόνο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep, τα άτομα με χρόνια αϋπνία έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώνουν χρόνιο πόνο.

Για να κοιμάστε καλύτερα, εκτεθείτε περισσότερο στον πρωινό ήλιο. Θα βοηθήσει στη ρύθμιση του εσωτερικού κιρκαδικού ρολογιού σας. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα δροσερό υπνοδωμάτιο και μια συσκευή λευκού θορύβου, μπορούν αποδεδειγμένα να ενισχύσουν τον ύπνο σας.

Το εργασιακό περιβάλλον

Παρόλο που δεν φαίνεται ότι κάνετε κάτι επίπονο δουλεύοντας σε ένα γραφείο, τα  πάντα,  από τη στάση σας, μέχρι τον τρόπο που είναι διαμορφωμένος ο χώρος θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει τραυματισμό.

Κολλήστε μια μπλε κουκίδα στην οθόνη του υπολογιστή σας, έτσι ώστε κάθε φορά που την βλέπετε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να χαλαρώσει τους ώμους και τον αυχένα σας.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το επάνω μέρος της οθόνης σας είναι στο ίδιο επίπεδο ή ελαφρώς κάτω από αυτό των ματιών σας,  έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τεντώνετε τον αυχένα σας.

Η μοναξιά

Η άρνηση της ανάγκης για επαφή μπορεί να οδηγήσει σε σωματικό πόνο. Ο χρόνιος πόνος, από την άλλη πλευρά,  μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και σε αισθήματα κατάθλιψης, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο πόνο. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν φαύλο κύκλο.

Βγείτε από το σπίτι και κάντε όσα περισσότερα μπορείτε. Αντί να αρνηθείτε, για παράδειγμα, μία πρόσκληση σε ένα πάρτι, επειδή πιστεύετε ότι δεν θα αντέξετε για πολλές ώρες, μπορείτε να πάτε μόνο για μία ώρα, ή για όσο περνάτε καλά. Κανείς δεν σας αναγκάζει να κάνετε… αρμένικη βίζιτα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».