Αυγά: 11 Συμβουλές για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση

Τα αυγά αποτελούν μια φυσική υπερτροφή με σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας διατροφή. Περιέχουν υψηλής αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένα αυγά μπορούν να μολυνθούν με επικίνδυνα βακτήρια που, εάν καταναλωθούν, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), για να εξασφαλιστεί η καταλληλότητα των αυγών, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο κατά την αγορά τους, όσο και κατά τη διαδικασία συντήρησής τους.

Τι πρέπει να προσέχουμε:

  1. Όλα τα αβγά που αγοράζουμε θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τα παρακάτω στοιχεία:

– Τύπος εκτροφής.

– Ημερομηνία ανάλωσης.

– Κατηγορία Α ή φρέσκα αυγά.

– Αριθμός αυγών που περιέχεται στην συσκευασία.

– Βάρος (η ένδειξη είναι γραμμένη στα αγγλικά Small έως 53 γρ. Medium 53-63 γρ. Large 63-73 γρ. Xlarge πάνω από 73 γρ.).

– Αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου που έλεγξε τα αυγά.

– Η Χώρα προέλευσης π.χ. ΕL για την Ελλάδα.

– Η μονάδα παραγωγής.

– Ένδειξη ότι διατηρούνται στο ψυγείο.

2. Δεν προτείνεται η αγορά χύμα αυγών που δεν διαθέτουν σήμανση, καθώς δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει από πού έρχονται και αν έχουν περάσει από ωοσκοπικούς ελέγχους. Η διάθεση αυγών εκτός συσκευασίας («χύμα») επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία και η ένδειξη της ωοσκόπησης.

3. Τα αυγά πρέπει να έχουν καθαρό κέλυφος, χωρίς ραγίσματα και χωρίς κηλίδες αίματος.

4. Τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία ανάλωσής τους.

5. Τα τοποθετούμε  πάντα στις ειδικές θήκες ή σε κλειστό δοχείο, γιατί το κέλυφος του αυγού έχει περίπου 17.000 πόρους και θα απορροφήσει τις οσμές των άλλων υλικών στο ψυγείο.

6. Τα βάζουμε με το μυτερό άκρο προς τα κάτω, έτσι ώστε ο αεροθάλαμος να μένει στη φυσική του θέση και ο κρόκος στο κέντρο.

7. Δεν πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.

8. Ένα βρασμένο αυγό είναι φρέσκο όταν δεν κουνιέται ο κρόκος, δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, είναι λευκό και ο κρόκος κατέχει στο αυγό κεντρική θέση.

9. Στο νερό το φρέσκο αυγό πατώνει, το μπαγιάτικο βγαίνει στην επιφάνεια.

10. Εάν σπάσουμε ένα αυγό και διαπιστώσουμε ότι μυρίζει άσχημα ή ότι ο κρόκος έχει αλλάξει χρώμα κι έχει μια ελαφριά ροζ ή πρασινωπή απόχρωση το πετάμε αμέσως!

11. Η τοποθέτησή των αυγών στις «αυγοθήκες» της πόρτας του ψυγείου δεν ενδείκνυται γιατί το ανοιγοκλείσιμο της πόρτας προκαλεί αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».