Πως να προστατέψετε το παιδί σας από την διαδικτυακή αποπλάνηση

Ο όρος διαδικτυακή αποπλάνηση περιγράφει την σχέση που δημιουργεί και καλλιεργεί ένα άτομο (δράστης) μέσω του διαδικτύου με το παιδί ή τον έφηβο, με σκοπό την αποπλάνησή του ή ακόμη και την σεξουαλική του κακοποίηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ελλάδα το 20% των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προσεγγίζονται κάποια στιγμή από παιδόφιλους. Η ενημέρωση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης του επικίνδυνου αυτού φαινομένου. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αναφέρουν τα φαινόμενα διαδικτυακής αποπλάνησης χωρίς να ντρέπονται ή να φοβούνται.

4 συμβουλές που πρέπει να δώσετε στο παιδί σας προκειμένου να προστατευτεί από τον κίνδυνο της διαδικτυακής αποπλάνησης:

-Να είναι προσεκτικό στις διαδικτυακές συναναστροφές του: Το παιδί θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, από την πρώτη στιγμή που αρχίζει να ασχολείται με το διαδίκτυο, ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεται online – ανεξάρτητα αν τους γνωρίζει καιρό ή αν είναι φιλικοί – παραμένουν άγνωστοι. Σε περίπτωση που κάποιος το κάνει να νιώσει άβολα ή του ζητήσει να κάνει πράγματα τα οποία δεν επιθυμεί τότε πρέπει να μιλήσει άμεσα με έναν ενήλικα που εμπιστεύεται. Είναι σημαντικό να του επισημάνετε ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να συναντήσει το διαδικτυακό του «φίλο» χωρίς πρώτα να έχει ενημερώσει τους γονείς του.

-Να διαφυλάσσει τα προσωπικά του στοιχεία: Όταν το παιδί συνομιλεί με κάποιον στο διαδίκτυο ή όταν κάνει δημοσιεύσεις, θα πρέπει να κρατά τα προσωπικά του στοιχεία ιδιωτικά. Είναι επιτακτική ανάγκη το παιδί να γνωρίζει ότι πρέπει να θέσει όρια ασφαλείας στο ποιος θα έχει πρόσβαση στα όσα δημοσιεύει στο διαδίκτυο.

-Να ενημερωθεί για τα εργαλεία ασφαλείας: Σε περίπτωση που κάποιος ενοχλήσει το παιδί διαδικτυακά είναι σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί να αποθηκεύσει το μήνυμα ή τη συζήτηση χρησιμοποιώντας το print screen και στη συνέχεια να αποθηκεύσει την εικόνα σε ένα αρχείο.

-Να διατηρεί τον έλεγχο: Αν το παιδί νιώσει άβολα με κάποιον που συνομιλεί στο διαδίκτυο θα πρέπει να έχει το θάρρος και να μην φοβάται να μιλήσει σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται ή ακόμα και να το αναφέρει στην αστυνομία.

Που μπορείτε να απευθυνθείτε σε περίπτωση διαδικτυακής αποπλάνησης του παιδιού σας:

-Για οποιοδήποτε περιστατικό διαδικτυακής αποπλάνησης επικοινωνήστε άμεσα με τη Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 11188).

– Η Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών SafeLine (http://www.safeline.gr) δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE.

– Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (τηλ. 210-6007686) και μέσω του ιστοχώρου  https://www.help-line.gr/ εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

-Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr ( https://saferinternet4kids.gr/ μπορείτε να ενημερωθείτε και να αντλήσετε υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη σωστή χρήση των κοινωνικών δικτύων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.