Διάσπαση προσοχής και σχολική μελέτη: Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς

Τα παιδιά με διάσπαση προσοχής αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες με την καθημερινή μελέτη στο σπίτι, καθώς δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν όταν διαβάζουν, συχνά παραπονιούνται ότι δεν τους φτάνει ο χρόνος και σπάνια ολοκληρώνουν τις εργασίες τους για το σχολείο.

Υπάρχουν τρόποι να βοηθηθεί το παιδί με διάσπαση προσοχής ώστε να είναι πιο ήρεμο κατά τη διάρκεια της μελέτης αλλά και να μπορεί να ανταποκρίνεται επαρκώς στις σχολικές του υποχρεώσεις; Μας απαντά η Αντιγόνη Γινοπούλου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος.

Η διάσπαση προσοχής είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο συμπεριφοράς, τις παρορμήσεις, το διάβασμα, τον τρόπο που παίζει και γενικά την καθημερινότητα του παιδιού.

Πρόκειται για μια διαταραχή η οποία οφείλεται είτε σε κληρονομικούς παράγοντες είτε σε περιβαλλοντικούς, όπως η χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Η διάσπαση προσοχής που οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες δεν μπορεί να εξαλειφθεί ενώ όταν οφείλεται σε περιβαλλοντικούς έχει πολλές πιθανότητες βελτίωσης όταν αλλάξουν οι συνθήκες .

Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί με διάσπαση προσοχής στην καθημερινή μελέτη στο σπίτι

-Το παιδί διαβάζει αποκλειστικά στο δωμάτιο του και στο υπόλοιπο σπίτι θα πρέπει να επικρατεί ησυχία.

-Το παιδί με τη βοήθεια του γονιού  φτιάχνει το πρόγραμμα του διαβάσματος και το τοποθετεί  σε έναν μικρό πίνακα στο δωμάτιο του με στόχο να ελέγχει αν το τηρεί ή υπάρχουν εμπόδια και τι τα προκαλούν.

-Το πρόγραμμα του παιδιού πρέπει να είναι σταθερό όσον αφορά το διάβασμα, το φαγητό , τον ύπνο, το παιχνίδι και την ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

-Να έχει πάνω στο γραφείο μόνο τα βιβλία και τα τετράδια του συγκεκριμένου μαθήματος και όχι περιττά αντικείμενα. Το γραφείο να βρίσκεται με την πλάτη στο παράθυρο ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του παιδιού όταν διαβάζει.

-Εφόσον το παιδί είναι μικρό και διαβάζει με την βοήθεια του γονιού. Σε καμία περίπτωση ο γονιός δεν σβήνει και δεν σκίζει τα λάθη από τα τετράδια αλλά ζητάει από το παιδί να βρει ποια είναι τα λάθη. Αν δεν τα καταφέρει μόνος του μόνο τότε θα βοηθήσει ο γονιός.

-Οι περιλήψεις των μαθημάτων βοηθάνε το παιδί με διάσπαση προσοχής να θυμάται καλύτερα. Ο γονιός θα πρέπει να βοηθήσει το παιδί ώστε να μάθει πως γράφονται οι περιλήψεις.

-Το μικρό παιδί ετοιμάζει την τσάντα του σχολείου από το βράδυ με την βοήθεια του γονιού.

-Ο γονιός ενημερώνεται τακτικά από τον δάσκαλο για την πρόοδο και την συμπεριφορά του παιδιού.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.