Οι επιβλαβείς διατροφικές συμπεριφορές επηρεάζουν το 20% των παιδιών

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Περίπου ένα στα πέντε παιδιά και έφηβοι παγκοσμίως υποφέρουν από επιβλαβείς διατροφικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να τους θέσουν σε κίνδυνο για σοβαρές διαταραχές, με τα κορίτσια να επηρεάζονται ιδιαίτερα, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 32 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 2000 και μετά, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 63.000 παιδιά και έφηβοι μεταξύ 6 και 18 ετών από 16 χώρες. Όλοι οι συμμετέχοντες, περίπου οι μισοί από τους οποίους ήταν κορίτσια, θεωρήθηκαν σωματικά και ψυχικά υγιείς και όλοι είχαν συμπληρώσει ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ερωτηματολόγιο με πέντε επιλεγμένες βασικές ερωτήσεις για τον εντοπισμό διατροφικών διαταραχών.

Το ερωτηματολόγιο έθετε τις ακόλουθες ερωτήσεις στους συμμετέχοντες:
(1) Νιώθετε αδιαθεσία όταν νομίζετε ότι έχετε φάει πολύ;
(2) Ανησυχείτε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο του πόσο τρώτε;
(3) Έχετε χάσει πρόσφατα περισσότερα από 6,5 κιλά σε μια περίοδο 3 μηνών;
(4) Πιστεύετε ότι έχετε επιπλέον σωματικό βάρος, όταν οι άλλοι λένε ότι είστε πολύ αδύνατος/-η;
(5) Θα λέγατε ότι το φαγητό κυριαρχεί στη ζωή σας;

Με βάση τις καταφατικές απαντήσεις σε τουλάχιστον δύο από τις ερωτήσεις, το 22% χαρακτηρίστηκε ότι παρουσίαζε κάποιας μορφής «διαταραγμένη διατροφή» (disordered eating). Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει επιβλαβείς διατροφικές συμπεριφορές που μπορεί να μην χαρακτηρίζονται ως διατροφική διαταραχή, η οποία θεωρείται μια μορφή ψυχικής ασθένειας.

Τα ποσοστά διαταραγμένης διατροφής ήταν σημαντικά υψηλότερα στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια και αυξήθηκαν παράλληλα με την ηλικία και τον δείκτη μάζας σώματος, ανέφερε η ερευνητική ομάδα, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, στο JAMA Pediatrics.

Η διαταραγμένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές με επιβλαβείς συνέπειες, επεσήμαναν οι συγγραφείς. Τέλος, υπογράμμισαν ότι το υψηλό ποσοστό διαταραγμένης διατροφής που βρέθηκε σε αυτή τη μελέτη ενισχύει τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τις διατροφικές διαταραχές από τους κλινικούς γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.