Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη: Μόνο 1 στους 3 ερευνητές είναι γυναίκα!

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την UNESCO, οι ανισότητες και οι διακρίσεις συνεχίζουν να υπονομεύουν τις δυνατότητες των γυναικών στις Επιστήμες.

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, με στόχο να ενισχύσει τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν οι γυναίκες και τα κορίτσια να έχουν και να διαδραματίζουν στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Το θέμα που επέλεξαν για τη φετινή Διεθνή Ημέρα η UNESCO και η UN Women, οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ που πρωτοστατούν στις δράσεις, είναι «Closing the Gender Gap in Science: Accelerating Action»( «Κλείσιμο του χάσματος των φύλων στην επιστήμη – Επιταχύνοντας τη δράση».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, λιγότερο από το 30% του ερευνητικού προσωπικού παγκοσμίως είναι γυναίκες. Αν και οι τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM) θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμοι για τις εθνικές οικονομίες, μέχρι στιγμής οι περισσότερες χώρες, από το επίπεδο ανάπτυξής τους, δεν έχουν επιτύχει την ισότητα των φύλλων στους τομείς STEM.

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία

-Οι γυναίκες λαμβάνουν συνήθως μικρότερες ερευνητικές υποτροφίες από τους άνδρες συναδέλφους τους και, ενώ αντιπροσωπεύουν το 33,3% του συνόλου των ερευνητών, μόνο το 12% των μελών των εθνικών ακαδημιών επιστημών είναι γυναίκες.

-Σε τομείς αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μόνο ένας στους πέντε επαγγελματίες (22%) είναι γυναίκα.

-Παρά την έλλειψη δεξιοτήτων στους περισσότερους τεχνολογικούς τομείς που οδήγησαν την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το 28% των πτυχιούχων μηχανικών και το 40% των αποφοίτων στους επιστήμονες των υπολογιστών και την πληροφορική.

-Οι γυναίκες ερευνήτριες τείνουν να έχουν μικρότερη και λιγότερο καλά αμειβόμενη σταδιοδρομία.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα για την UNESCO και τον ΟΗΕ, και η υποστήριξη των νέων κοριτσιών, η εκπαίδευσή τους και η πλήρης ικανότητά τους να κάνουν τις ιδέες τους να ακουστούν είναι μοχλοί για την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Αντόνιο Γκουτέρες: Η ισότητα των φύλων στην επιστήμη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα:

« Η ισότητα των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους. Δυστυχώς, οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν συστημικά εμπόδια και προκαταλήψεις που τις εμποδίζουν να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη.

Αυτό στερεί από τον κόσμο μας μεγάλα ταλέντα. Σήμερα, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το ένα τρίτο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, λαμβάνοντας λιγότερη χρηματοδότηση, λιγότερες ευκαιρίες δημοσίευσης και λιγότερες ανώτερες θέσεις σε κορυφαία πανεπιστήμια από τους άνδρες. Σε ορισμένα μέρη, οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στην εκπαίδευση – μια πράξη αυτοτραυματισμού για τις ενδιαφερόμενες κοινωνίες και μια τρομερή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την κλιματική αλλαγή στην υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη, η ισότιμη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στην επιστημονική ανακάλυψη και καινοτομία είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η επιστήμη λειτουργεί για όλους.

Το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φύλων απαιτεί την κατάργηση των στερεοτύπων των φύλων και την προώθηση προτύπων που ενθαρρύνουν τα κορίτσια να επιλέγουν την επιστήμη, ανάπτυξη προγραμμάτων για την υποστήριξη της προόδου των γυναικών στην επιστήμη και την καλλιέργεια ενός εργασιακού περιβάλλοντος που καλλιεργεί τα ταλέντα όλων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών μελών των μειονοτικών κοινοτήτων.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια ανήκουν στην επιστήμη. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η ένταξη προωθεί την καινοτομία και να αφήσουμε κάθε γυναίκα και κορίτσι να εκπληρώσει τις πραγματικές της δυνατότητες».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΕΟΦ: Αποσύρεται παρτίδα του Physiomer Baby

Σε ανάκληση παρτίδας του προϊόντος Physiomer Baby αμπούλες μίας χρήσης για ρινικό καθαρισμό και υγιεινή των βλεφάρων, προχωρεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα

Τον κατάλογο με τα 79 φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία δεν θα είναι διαθέσιμα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα δημοσιοποίησε με ανακοίνωση του ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ : Ένα βήμα πριν την επίλυση χρόνιων προβλημάτων ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με στελέχη του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό την κατάθεση και υλοποίηση προτάσεων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απέναντι στα προβλήματα συνταγογράφησης και αξιολόγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων Σακχαρώδη Διαβήτη.