Δηλητηριάσεις στα παιδιά: Συμπτώματα και πρώτες βοήθειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, περισσότερες από τις μισές δηλητηριάσεις ετησίως που συμβαίνουν στο χώρο του σπιτιού αφορούν παιδιά ηλικίας από μερικών μηνών έως 14 ετών.

Πως θα υποψιαστούμε πως το παιδί μας έχει υποστεί δηλητηρίαση και πως πρέπει να το χειριστούμε; Μας απαντά ο Νίκος Γκούρτσας, Διασώστης και Εκπαιδευτής ΕΚΑΒ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δηλητηριάσεων στα παιδιά συμβαίνουν στο σπίτι, με την κουζίνα να αποτελεί τον πιο επικίνδυνο χώρο καθώς εκεί φυλάσσονται επικίνδυνα προϊόντα όπως απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού και εντομοκτόνα. Φάρμακα, καλλυντικά και φυτοφάρμακα ευθύνονται επίσης για δηλητηριάσεις μικρών παιδιών που δυστυχώς τις περισσότερες φορές συμβαίνουν ενώ τα παιδιά βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί έχει υποστεί δηλητηρίαση

-Το παιδί κρατάει στα χέρια του κάποια συσκευασία που περιέχει βλαβερές ουσίες ή υπάρχουν σημάδια αυτών των ουσιών στα ρούχα, το δέρμα ή το στόμα του.

-Λείπουν χάπια ή ποσότητα υγρού από κάποια συσκευασία φαρμάκου.

-Μας λέει ότι δοκίμασε κάποια ουσία.

-Εμφανίζει συμπτώματα όπως πόνος και σπασμοί στη περιοχή της κοιλιάς, ναυτία, έμετος, σπασμοί, σιελόρροια, διάρροια, εγκαύματα στη περιοχή γύρω από το στόμα με ασυνήθιστη οσμή, στην περίπτωση που το παιδί έχει καταπιεί κάποια καυστική ουσία,  υπνηλία ή απώλεια αισθήσεων

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δηλητηρίασης

– Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και δράστε γρήγορα χωρίς όμως να πανικοβληθείτε.

-Αν το παιδί διατηρεί τις αισθήσεις του, προσπαθήστε να μάθετε τι έχει καταναλώσει.

-Καλέσετε το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο 210-7793777 και δώστε τις πληροφορίες που θα σας ζητηθούν, όπως ποια είναι η ουσία που πιθανόν να ευθύνεται για την δηλητηρίαση,  ποια είναι η πιθανή ποσότητα της ουσίας που καταναλώθηκε, πόση ώρα έχει περάσει από την ώρα λήψης,  την ηλικία και το βάρος του παιδιού, αν το παιδί έκανε εμετό, σε τι κατάσταση είναι το παιδί τώρα και τέλος, πόσο χρόνο θα απαιτήσει η μετάβαση στο νοσοκομείο.

Το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Δηλητηριάσεων θα σας δώσει σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε. Μεγάλο ποσοστό των δηλητηριάσεων αντιμετωπίζεται  με επιτυχία χάρη στις τηλεφωνικές του οδηγίες. Αποτελεί τμήμα του  Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων “Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού” και παρέχει σε 24ωρη βάση συμβουλές και πληροφορίες για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

-Προκαλέστε έμετο μόνο κατόπιν υπόδειξης του Κέντρου Δηλητηριάσεων ή του παιδίατρου καθώς δεν ενδείκνυται η πρόκληση εμέτου σε όλες τις περιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την χορήγηση γάλακτος ή νερού.

-Εάν το παιδί είναι αναίσθητο αλλά αναπνέει τοποθετήστε το σε πλάγια  θέση ασφαλείας, με την αριστερή του πλευρά να βρίσκεται από κάτω γιατί έτσι καθυστερεί η προώθηση των βλαβερών ουσιών που βρίσκονται στο στομάχι.

-Αφού το βάλετε στην πλάγια θέση ασφαλείας θα πρέπει να ελέγχετε συνεχώς την αναπνοή του μέχρι να φτάσει η βοήθεια.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Έλεγχος του Στρες για μια Υγιή και Ευτυχισμένη Ζωή: Ομιλία του Δρ Γεωργίου Χρούσου

Ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος στην ομιλία του θα αναλύσει γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του άγχους για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

«Τρίποντο στη ζωή» για τον Σύλλογο ΦΛΟΓΑ

Ένας ξεχωριστός φιλανθρωπικός αγώνας διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από τις Εργασιακές Ομάδες Μπάσκετ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και του αμυντικού κολοσσού Lockheed Martin, για την ενίσχυση του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ».

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – ΠΕΚΜ: Έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΜ) ανακοινώνει την έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille.