Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα άτομα με αναπηρία που θέλουν να αποκτήσουν “Προσωπικό Βοηθό”.

Από τις 10 Μαΐου 2023 έως και τις 11 Ιουνίου 2023 και ώρα 23:59, τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα που θέλουν να αποκτήσουν Προσωπικό Βοηθό, θα μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr.

Όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, μπορούν επίσης να υποβάλλουν αίτηση. Μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, συμμετέχουν σε ειδική εκπαίδευση, που παρέχεται δωρεάν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να ενταχθούν στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και να επιλεγούν από τους ωφελούμενους με αναπηρία.

Το Πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» θεσπίστηκε με τον νόμο 4837/2021 και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης για τα Άτομα με Αναπηρία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, μέσω της επίτευξης της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και ισότιμης συμμετοχής τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής.

Η Προσωπική Βοήθεια αφορά στην υποστήριξη του ατόμου με αναπηρία, από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής του ή του εκπροσώπου του (γονέα ή δικαστικού συμπαραστάτη), για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής του και τη συμπερίληψή του στην κοινωνία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής του και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντα του, ενδεικτικώς ως προς τα εξής:

-Δραστηριότητες καθημερινής ζωής, όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή.

-Εργασία και σπουδές.

-Συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

-Δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Για να συμμετέχει ένα άτομο με αναπηρία στο πρόγραμμα, θα πρέπει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης:

  • να είναι 16 έως 65 ετών, συμπεριλαμβανομένων όσων γίνονται 16 ή 65 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης.
  • να έχει οποιαδήποτε αναπηρία (κινητική, νοητική, αναπτυξιακή, ψυχική, αισθητηριακή).
  • να έχει ισχύουσα πιστοποίηση με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%.
  • να μην έχει κατά κεφαλήν εισόδημα ή να έχει κατά κεφαλήν εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των € 60.000,00), σύμφωνα με τα στοιχεία της πιο πρόσφατης εκκαθάρισης φόρου πριν την υποβολή αίτησης. (κατά κεφαλήν εισόδημα είναι το συνολικό εισόδημα όλων των μελών του νοικοκυριού, δια το σύνολο των μελών).
  • να κατοικεί στην Περιφέρεια που ορίζεται για κάθε φάση (α’ φάση: Αττικής, β’ φάση: σε όλες τις άλλες Περιφέρειες).
  • να έχει αξιολογηθεί από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα έχει κρίνει ότι το άτομο με αναπηρία έχει μικρή, μέτρια ή μεγάλη ανάγκη για Προσωπικό Βοηθό ή ότι τελεί σε απόλυτη και διαρκή εξάρτηση από Προσωπικό Βοηθό.

Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα με αναπηρία, μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, αξιολογούνται στην κατοικία τους από ειδική διεπιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή ή φυσικοθεραπευτή και ψυχολόγο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός και στη συνέχεια εκείνοι θα λαμβάνουν την απόφαση της επιτροπής, με την οποία τους απονέμονται έως 1.663€ μηνιαίως για να τα αξιοποιήσουν για Προσωπική Βοήθεια. Μέσα από το Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, θα μπορούν οι ίδιοι να επιλέξουν έναν ή περισσότερους Προσωπικούς Βοηθούς ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.

Η α’ φάση του πιλοτικού προγράμματος λειτουργεί ήδη πιλοτικά στην Περιφέρεια Αττικής και τα νησιά της και θα καλύψει 1.000 άτομα. Η β’ φάση θα καλύψει επιπλέον 1.000 ωφελούμενους από τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Επίσης, από τα μη αναλωθέντα ποσά, θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις, οι οποίες απευθύνονται στο σύνολο των αιτούντων από όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την ένταξη των αναπήρων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2025 και ακολούθως θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες και οδηγίες στο https://prosopikosvoithos.gov.gr.

Μπορούν επίσης να απευθύνουν τις απορίες τους τηλεφωνικώς, είτε στον αριθμό 1555 (χωρίς χρέωση, επιλέγοντας 3-ΟΠΕΚΑ και στη συνέχεια το 8 , είτε στον αριθμό 210-7000240 (με αστική χρέωση, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, εργάσιμες ημέρες).

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Στις 13 Μαΐου ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Στις 13 Μαΐου 2024 θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα sms για το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών.

«Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους»: Ημερίδα από την ΕΠΙΟΝΗ

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών - ΕΠΙΟΝΗ, σε συνεργασία με τις ενώσεις ασθενών «Η Καρδιά του Παιδιού», «Σκυτάλη» και «Ένωση Καρδιοπαθών Αξιωματικών Π.Ν. – Λ.Σ. και Φίλων» θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα «Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους».

Θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη 

Για 33η συνεχή χρονιά, η έμπειρη ομάδα της Π.Ε.Α.Ν.Δ. θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη.