Δωρεάν Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

 

HPV DNA Test αντί του Τεστ Παπανικολάου για γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας καταρτίζει, συντονίζει και εποπτεύει δράση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου υπό τον τίτλο «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας». Σκοποί της Δράσης είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η βελτίωση των δεικτών της θεραπεύσιμης θνησιμότητας, καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των γυναικών. Φορέας υλοποίησης της Δράσης ορίζεται ο ΕΟΠΥΥ.

Ωφελούμενες της Δράσης, της οποίας ως Φορέας Υλοποίησης ορίζεται ο ΕΟΠΥΥ, είναι οι Ελληνίδες πολίτες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, είναι ηλικίας 21-65 ετών, διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α., δεν έχουν υποστεί υστερεκτομία και δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου ή του σώματος της μήτρας.

Για τις γυναίκες 21-29 ετών η Δράση περιλαμβάνει:

α) αυτόματη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού προληπτικής εξέτασης Τεστ Παπανικολάου με δειγματοληψία σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας,

β) καταχώριση του αποτελέσματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.Δι.Κ.Α. και ενημέρωση της ωφελούμενης για το αποτέλεσμα της προληπτικής εξέτασης,

γ) σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικών ευρημάτων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού εξέτασης Κολποσκόπησης και διενέργειας Βιοψίας.

Για τις γυναίκες 30-65 ετών η Δράση περιλαμβάνει:

α)Αυτόματη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού προληπτικής εξέτασης HPV DNA TEST με δειγματοληψία σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας,

β) Καταχώριση του αποτελέσματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. και ενημέρωση της ωφελούμενης για το αποτέλεσμα της προληπτικής εξέτασης,

γ) Σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικού ευρήματος:

  1. i)για εύρημα θετικό στους HPV τύπους 16 και 18, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση παραπεμπτικού εξέτασης κολποσκόπησης και διενέργειας βιοψίας
  2. ii) για εύρημα θετικό στους λοιπούς ογκογόνους HPV τύπους, πλην των τύπων 16 και 18, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση παραπεμπτικού εξέτασης Τεστ Παπανικολάου. Αν κατά την εξέταση αυτή διαπιστωθεί μη φυσιολογικό εύρημα, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση παραπεμπτικού εξέτασης Κολποσκόπησης και διενέργειας Βιοψίας.

Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα ενημερώνει τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) των ωφελουμένων για το αποτέλεσμα κάθε διενεργούμενης εξέτασης. Η χρηματοδότηση των δαπανών της Δράσης καλύπτονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ: Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV) – Ελληνική HPV Εταρεία 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας Από το «EYES OF LIGHT»

Στον 2ο κύκλο του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH, υποδεχόμαστε με χαρά μια νέα συνεργασία με το Eyes Of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία.

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με την οργάνωση Alzheimer Europe, 1 άτομο στα 20 ηλικίας άνω των 65 ετών θα παρουσιάσει την νόσο ενώ στα άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών, ο επιπολασμός είναι 1 στα 1.000 άτομα .

«ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια»: Διαδραστική παράσταση για την εμπειρία του καρκίνου του μαστού

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος παρουσιάζει την πρώτη site specific performance της με τίτλο «ΠασΠορτ - Μια Αληθινή Περιπέτεια», με επίκεντρο τον καρκίνο του μαστού.