Έφηβος και αλλαγή σχολείου: Χρήσιμες συμβουλές αντιμετώπισης

Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο την ψυχολογία του παιδιού όσο και τις σχολικές του επιδόσεις.

Γράφει η Αντιγόνη Γινοπούλου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος.

Πλησιάζει ο Σεπτέμβριος, ο μήνας της επιστροφής στην καθημερινότητα αλλά και στο σχολείο. Οι αναμνήσεις μένουν πίσω, εσύ όμως έχεις προβληματιστεί γιατί θα αλλάξεις σχολείο λόγω αλλαγής γειτονιάς. Δεν θέλεις να αποχωριστείς τους φίλους σου και ένα σχολικό περιβάλλον που έχεις συνηθίσει.

Ίσως αρχίζουν και σε κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα όπως φόβος, λύπη, απογοήτευση και άγχος. Μπορεί να φτιάξεις αρνητικά σενάρια με σκληρούς καθηγητές και αντιπαθητικούς συμμαθητές.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά ; Επειδή φοβάσαι ότι ο αποχωρισμός από τους φίλους σου θα είναι οριστικός και θα είσαι μόνος/η όπως επίσης ότι το καινούριο σχολικό περιβάλλον θα είναι πιο απαιτητικό όσον αφορά τα μαθήματα και δεν θα μπορείς να ανταποκριθείς.

Ένας από τους παράγοντες που σε βοηθάει περισσότερο ή λιγότερο να προσαρμοστείς στο καινούριο περιβάλλον είναι τα χαρακτηριστικά που ήδη έχεις αναπτύξει ως προσωπικότητα:

-δειλός έφηβος, θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στο καινούριο περιβάλλον και θα περιμένει από τους άλλους να τον πλησιάσουν.

-δύσκολος έφηβος, έχει νεύρα , ξεσπάσματα, θυμό, άρνηση, όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία δεν βοηθούν στην κοινωνικοποίηση και στο να είναι αποδεκτός στο καινούριο σχολείο.

-αγχώδης έφηβος, του φταίνε τα πάντα, έχει συνέχεια κακή διάθεση, παραπονιέται συνέχεια για σωματικούς πόνους.

-κοινωνικός έφηβος, έχει ικανότητα να κάνει φιλίες πολύ πιο εύκολα από τους προηγούμενους όμως σίγουρα θα του στοιχίσει η απώλεια των φίλων και του σχολείου.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία για σένα να γνωρίσεις καινούριους φίλους τους οποίους δεν θα είχες την ευκαιρία να τους γνωρίσεις διαφορετικά.

Τι είναι καλό να σκεφτείς ώστε να δεις αυτή την αλλαγή θετικά:

-καινούριο σχολικό περιβάλλον

-νέοι φίλοι

-καινούρια γειτονιά.

Δεν είναι απαραίτητο να χάσεις τους φίλους σου επειδή θα αλλάξεις σχολείο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας βοηθούν να είστε σε επικοινωνία, όπως και το τηλέφωνο. Το ΣΚ επίσης εάν οι αποστάσεις το επιτρέπουν μπορείς να βλέπεις τους φίλους σου.

Πως να διαχειριστείς αυτή την “δυσκολία” που προέκυψε στη ζωή σου

-Εξέφρασε στους γονείς σου τις ανησυχίες που έχεις και ζήτησε να σε στηρίξουν.

-Συζήτησε με τα αδέλφια και τους φίλους σου, ένα πρόβλημα όταν μοιράζεται παύει να είναι τόσο μεγάλο.

-Μην δημιουργείς αρνητικά σενάρια στο μυαλό σου.

-Αν το καινούριο σου σχολείο έχει ομάδα στο facebook μπορείς να έχεις μια αρχική επικοινωνία με τα παιδιά πριν τους γνωρίσεις από κοντά.

Εάν οι αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας είναι θετικές ή αρνητικές εξαρτάται από εμάς, από ποια οπτική γωνία τις βλέπουμε και πως θα συμπεριφερθούμε.

Γενικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι αλλαγές μας βοηθάνε:

-να κτίσουμε δυνατή προσωπικότητα

-να αναπτύξουμε εσωτερική δύναμη και ωριμότητα

-να καλλιεργήσουμε αυτοέλεγχο και αυτοπεποίθηση

-να υιοθετήσουμε την έννοια της αυτοπειθαρχίας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.